Απάντηση στην υπ’ αριθ. 786 από 17.8.2018 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου Νικολόπουλου

Η προώθηση των σχέσεων της χώρας μας με τους Βαλκάνιους γείτονές της αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τη διασφάλιση και εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις έχουν διέλθει τα τελευταία χρόνια από διάφορες φάσεις. Ωστόσο, στρατηγική επιλογή της Ελλάδας παραμένει η ανάπτυξη στενών φιλικών δεσμών με την Αλβανία, υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ από το 2014 και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ από το 2009. Στην Αλβανία, άλλωστε, διαβιοί, γηγενής Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η μεγαλύτερη στην Αλβανία.

Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τον Αλβανό ομόλογό μου, με στόχο την επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων.

Αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με την Αλβανία, πρωταρχικό μέλημά μας είναι η πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα πραγματικά γεγονότα, ήτοι και την παλαιότερη διαπραγμάτευση.

Οι εν λόγω συνομιλίες διεξάγονται επί τη βάσει των κανόνων της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 και της ελληνικής νομοθεσίας, με απόλυτη προσήλωση σε ζητήματα απτόμενα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες και Συμφωνίες και, βεβαίως, είναι προφανές ότι δεν δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα για μελλοντικές οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με άλλες όμορες χώρες.

Ως προς την Αλβανία, τονίζω και πάλι ότι στόχος μας είναι η επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και η ανάπτυξη μίας αμοιβαίως επωφελούς, πολυεπίπεδης εταιρικής συνεργασίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

5 Σεπτεμβρίου, 2018