Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 10616 από 16/5/2013 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη, Σάββα Αναστασιάδη, Γιάννη Μιχελάκη, Βασιλείου Νικολάου Α. Υψηλάντη, Μαρίας Αντωνίου, Δημητρίου Κυριαζίδη, Θεόφιλου Λεονταρίδη, Τιμολέοντος Κοψαχείλη, Ζέττας Μ. Μακρή σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τέμενος
1. Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που αφορούν σε ενδεχόμενη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε τζαμί.
2. Οι σχετικές πληροφορίες που μας περιέρχονται ασφαλώς μας προβληματίζουν, καθώς είναι αποκαλυπτικές μιας προϊούσας οπισθοδρόμησης της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην επικράτεια της. Η μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας Βιθυνίας σε τζαμί, ήταν από τα πρώτα δείγματα της νέας αυτής πολιτικής.
3. Από πλευράς μας θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση κάθε χώρας, πολύ δε περισσότερο μια χώρας σαν την Τουρκία που έχει την τύχη να έχει κληρονομήσει και να «κοσμείται» από πληθώρα σημαντικών μνημείων πολλών διαφορετικών πολιτισμών, να τα προστατεύει και να τα αναδεικνύει, διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορική τους φυσιογνωμία.
4. Είναι σαφές ότι η εμφανιζόμενη νέα προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των χριστιανικών ναών που βρίσκονται στα εδάφη της, δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Επίσης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των θρησκειών αλλά και με το πνεύμα της πρωτοβουλίας για τη «Συμμαχία των Πολιτισμών, στην οποία η ίδια πρωτοστατεί.
5. Η μετατροπή, στη σημερινή εποχή, χριστιανικών ναών σε τεμένη στην παρωχημένη λογική του «δικαιώματος του κατακτητή», μόνο θλίψη προκαλούν στο χριστιανικό αλλά και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
6. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει το ζήτημα στην τουρκική πλευρά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Τουρκία και εξετάζει κάθε δυνατότητα να το αναδείξει και στους διεθνείς Οργανισμούς.
7. Οίκοθεν νοείται ότι οι διπλωματικές και προξενικές μας Αρχές στην Τουρκία παρακολουθούν στενά την υπόθεση και μας ενημερώνουν αδιαλείπτως για την εξέλιξή της. Τόσο η Ελλάδα, όσο και ο υπόλοιπος χριστιανικός κόσμος ευελπιστούν ότι θα επικρατήσουν τελικά στην Τουρκία οι φωνές της λογικής - μεταξύ αυτών και εκείνη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου - υπέρ του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.
16 Μαΐου, 2013