1. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της με σπασμωδικές κινήσεις αντίδρασης σε πραγματικές ή φανταστικές απειλές, αλλά επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με αποκλειστικό γνώμονα το διαχρονικό συμφέρον του Έθνους.
2. Η εθνική καταγωγή και ταυτότητα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από σειρά συμφωνιών και συμβατικών κειμένων και ουδείς την αμφισβητεί. Σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της, επισημαίνεται πως η Αλβανία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, στο πλαίσιο των ενταξιακής πορείας κάθε υποψήφιας χώρας, αλλά και σε αυτό το στάδιο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θέτει τα δικά της εξίσου αυστηρά κριτήρια σεβασμού των δικαιωμάτων αυτών. Ταυτόχρονα, η Αλβανία έχει προσχωρήσει σε σημαντικά διεθνή κείμενα για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως η Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών Μειονοτήτων. Πέραν τούτου, η Αλβανία έχει δεσμευθεί και διμερώς έναντι της Ελλάδας για τον σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, μέσω του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας (Τίρανα, 21/3/1996), το οποίο συνιστά τη νομική θεμέλια λίθο επί της οποίας έχουν οικοδομηθεί οι σύγχρονες διμερείς σχέσεις μας.
3.Μέσα στο ολοκληρωμένο αυτό πλαίσιο, η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε ολόκληρη την Αλβανία και τονίζει, με κάθε ευκαιρία, πως ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Μειονότητας και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά βαρόμετρο των διμερών σχέσεών μας, αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στον βαθμό που η χώρα μας συνδιαμορφώνει τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4.Ταυτόχρονα, με κατάλληλες παρεμβάσεις μας στα αρμόδια διεθνή fora, η κατάσταση της Ελληνικής Μειονότητας έχει τεθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κριτήριο που αξιολογείται στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.
5. Για τον λόγο αυτό καλούμε, με κάθε ευκαιρία, τα Τίρανα να διασφαλίσουν τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας. Μάλιστα, έχουμε επιτύχει ανάλογη θέση να εκφράζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο παρακολούθησης της προόδου της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Τούτο, άλλωστε, πέρα από υποχρέωση της Αλβανίας έναντι των πολιτών της και της διεθνούς κοινότητας, είναι και προς το συμφέρον της, επειδή θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα και θα συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
6. Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και ως γέφυρα φιλίας των δύο λαών, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που την απασχολούν με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων, βάσει του διμερούς συμβατικού πλαισίου και των σχετικών διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Αλβανίας.
7. Ταυτοχρόνως υπογραμμίζουμε, όπως άλλωστε και η ίδια η Αλβανία αναγνωρίζει, πως η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, κοσμεί τον τόπο στον οποίο έχει γεννηθεί και διαβιοί, συμβάλλοντας σημαντικά και ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της φίλης Αλβανίας.
8. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ευθύνη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην Αλβανία έχουν και οι ίδιοι οι Ομογενείς μας και, κυρίως η ηγεσία τους. Η στήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι δεδομένη, μπορεί να αποδώσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μόνον εφόσον συμπληρώνεται από ανάλογες δράσεις των Ομογενών μας, μέσα σε πνεύμα ενότητας, ομόνοιας και συστράτευσης, να διεκδικήσουν ενεργά τα δικαιώματά τους, εξαντλώντας τα μέσα που προσφέρουν η αλβανική νομοθεσία και το διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων.
9. Η συνεχής καταγγελτική, στερούμενη εποικοδομητικών προτάσεων πολιτική, δεν αρκεί για να ενταχθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο και να καταστούν με τρόπο σαφή κριτήρια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας. Η συνεχής ανάδειξη των αδυναμιών πρέπει να συνοδεύεται και από μια συνεπή και δραστήρια πολιτική για την εξάλειψη των παραγόντων που εμποδίζουν την ουσιαστική προσέγγιση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
10. Η Ελλάδα δεν παραμένει θεατής. Το ζήτημα της ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων στην Αλβανία, ιδίως δε εάν αυτές στρέφονται κατά της Ελλάδος ή της Ελληνικής Μειονότητας, ευρίσκεται ψηλά σε κάθε διμερή επαφή μας με την αλβανική πλευρά και επιδιώκουμε να βρούμε τρόπους αντιστροφής αυτού του κλίματος, το οποίο στρέφεται ενάντια σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Αλβανίας, ενώ επιβαρύνει και τις διμερείς σχέσεις, με δεδομένη τη θέση μας πως η κατάσταση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αποτελεί βαρόμετρο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.
11. Υπ’ αυτό το πρίσμα, θα συνεχίσουμε να προωθούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες δράσεις την εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς και την ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της θεμελίωσης της καλής γειτονίας και του σεβασμού των βασικών αρχών της διεθνούς έννομης τάξης και, κυρίως, μέσω της πλήρους ενσωμάτωσης όλων των βαλκανικών χωρών στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Παράλληλα, έχουμε κάθε συμφέρον να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ανάπτυξης διμερών σχέσεων με τη γείτονα χώρα, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των σημαντικών κοινών συμφερόντων των δύο πλευρών και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
17 Μαΐου, 2013