Όπως έχω επανειλημμένως επισημάνει, το Υπουργείο Εξωτερικών – τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο και το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό – παρακολουθεί αδιαλείπτως τις όποιες τουρκικές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικότητας στην χώρα μας, προβαίνοντας στις ανά περίπτωση ενδεδειγμένες ενέργειες.
Το αυτό ισχύει ευνοήτως και για τις δράσεις και δραστηριότητες των Γενικών Προξενείων της Τουρκίας στην Κομοτηνή και στη Ρόδο, οι οποίες, όπως και κάθε προξενικής Αρχής ξένης χώρας στην Ελλάδα, οριοθετούνται με σαφήνεια από τη Σύμβαση της Βιέννης του 1963 περί των Προξενικών Σχέσεων.
Όσον αφορά στην είσοδο αλλοδαπών στην Επικράτεια ενός Κράτους υπενθυμίζεται ότι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους αυτού. Ο κατάλογος ανεπιθύμητων αλλοδαπών ο οποίος τηρείται από τις εκάστοτε κρατικές αρχές, κατά κανόνα δεν κοινοποιείται σε τρίτες χώρες ούτε υφίσταται υποχρέωση προς τούτο. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν σε τρίτες χώρες αντίστοιχους καταλόγους ανεπιθύμητων αλλοδαπών.
Ως γενικός κανόνας στις διακρατικές σχέσεις, σε περίπτωση που κάποιος αλλοδαπός ενημερωθεί ότι συγκαταλέγεται σε κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών, έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εσωτερικά ένδικα μέσα προκειμένου να επιδιώξει τη διαγραφή του από τον οικείο κατάλογο.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
15 Δεκεμβρίου, 2022