Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 11236 από 31/5/2013 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Δημητρίου Ανδρουλάκη σχετικά με εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Συρία

1. Η βίαιη καταστολή των αρχικά ειρηνικών διαδηλώσεων οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή, ήδη από τα μέσα του 2011, σειράς κυρώσεων περιλαμβανομένου και του εμπάργκο όπλων.  Το ευρωπαϊκό  εμπάργκο όπλων αφορούσε το σύνολο της συριακής επικράτειας και συνεπώς όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, οπλισμός εισέρρεε και εισρέει στη Συρία από μη κοινοτικές χώρες τόσο προς τις δυνάμεις του Άσσαντ όσο και προς τους αντικαθεστωτικούς. Ιδιαίτερα ευνοημένες φαίνεται ότι είναι οι ακραίες εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες των αντικαθεστωτικών, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο και για τον πληθυσμό και για την μετριοπαθή αντιπολίτευση.

2. Με αυτό το επιχείρημα ορισμένοι εταίροι μας ζήτησαν την άρση του εμπάργκο όπλων υπέρ της συριακής αντιπολίτευσης ήδη από τον Νοέμβριο 2012, καθώς την 1η Δεκεμβρίου 2012 έληγε το σύνολο των κυρώσεων κατά της Συρίας. Τελικώς, λόγω των αντιρρήσεων πολλών εταίρων καθώς και δικών μας, οι κυρώσεις ανανεώθηκαν, δύο φορές, στο σύνολό τους, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2013.

3. Στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Μαΐου, το ζήτημα ήταν εάν θα ανανεωθεί ή όχι το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας. Εξ αιτίας της επιμονής ορισμένων εταίρων στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων υπέρ της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην πράξη πρόβαλαν βέτο στην ανανέωσή του για την μετά την 1η Ιουνίου περίοδο, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε, μετά μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, συμβιβαστική πολιτική δήλωση.

4. Σύμφωνα με αυτήν, η χορήγηση οπλισμού προς την αντιπολίτευση από οποιονδήποτε εταίρο αποφασίσει τούτο διέπεται από πολύ αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και διασφαλίσεων, σύμφωνα και με σχετικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, ώστε ο όποιος οπλισμός να μην καταλήξει στα χέρια εξτρεμιστών. Παράλληλα, η πολιτική δήλωση προβλέπει ότι καμία παράδοση οπλισμού δεν θα γίνει πριν αξιολογηθεί εκ νέου από το Συμβούλιο το ζήτημα, με βάση έκθεση που θα συντάξει πριν την 1η Αυγούστου 2013 η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής σχετικά με τις εξελίξεις ως προς την Διάσκεψη της Γενεύης.

5. Καθ’ όλες τις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και σε όλα τα επίπεδα- για το ζήτημα του εμπάργκο όπλων επί της Συρίας, η ελληνική στάση υπήρξε συνεπής και σταθερή: Η Ελλάδα υποστηρίζει την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, εκφράζει την ανησυχία της για την στρατικοποίηση της κατάστασης και θεωρεί ότι θα πρέπει να σταματήσει η εισροή όπλων προς τους αντιμαχομένους. Στηρίζει ιδιαιτέρως την κοινή αμερικανο-ρωσική πρωτοβουλία για σύγκληση διεθνούς Διασκέψεως στη Γενεύη, προκειμένου να δρομολογηθεί διαδικασία πολιτικής μετάβασης που θα διασφαλίζει το μέλλον της Συρίας, ως χώρας σταθερής και δημοκρατικής, στην οποία όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικής καταγωγής, θα απολαμβάνουν ισονομία και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

6. Επανειλημμένα επίσης εκφράσαμε την ανησυχία μας για την παρείσφρηση ξένων εξτρεμιστών μαχητών στην Συρία καθώς επίσης και την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μειονότητες και ιδίως οι Χριστιανικές κοινότητες στην χώρα. Για την κατάσταση των Χριστιανών στην Συρία, κυκλοφορήσαμε, μέσω του δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο εκθέσεις, προς ενημέρωση των εταίρων μας.

7. Τέλος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνεργασία αυτή, πιστεύουμε αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα που συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας.

31 Μαΐου, 2013