1. Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων ως επικεφαλής Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας ενεργούνται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εξωτερικών και ύστερα από γνώμη του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Τα διάφορα κριτήρια που εφαρμόζονται κατά τις μεταθέσεις των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ (χρονικά όρια παραμονής στην Αρχή, μεταθέσεις εναλλακτικώς σε Αρχές ειδικών συνθηκών και λοιπών Αρχών, χρόνος ελάχιστης παραμονής στην Κεντρική Υπηρεσία κλπ) «δεν ισχύουν για τους έχοντες Πρεσβευτικό βαθμό υπαλλήλους που υπηρετούν ως Προϊστάμενοι Διπλωματικών Αρχών», όπως αναφέρεται ρητώς στον Οργανισμό του ΥΠΕΞ {(άρθρο 95 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3566/2007 «Κύρωση ως Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» (Α’ 117) όπως η ανωτέρω διάταξη αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 22 του άρθρου 41 του Ν. 3712/2008 «Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί μεταφραστές και άλλες διατάξεις» (Α’ 225)}.
2. Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ενημέρωσης όλων των υπαλλήλων, η Διοίκηση, τα τελευταία χρόνια, προκηρύσσει τις προς πλήρωση θέσεις προϊσταμένων Διπλωματικών Αρχών. Η έννοια, ωστόσο, της υποβολής αίτησης είναι ενδεικτική των προθέσεων των Πρέσβεων και πάντως, δεν είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση.
3. Οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων στο εξωτερικό αποτελούν κυβερνητική απόφαση, που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο Πρέσβυς διαπιστεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο κράτος διαπίστευσης. Ως, εκ τούτου, η τοποθέτηση του επικεφαλής Διπλωματικής Αρχής εκφράζει τη βούληση της Ελληνικής Πολιτείας και της Κυβέρνησης να εμπιστευθούν τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας σε επιλεγμένο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, κατάλληλο για τη συγκεκριμένη θέση, με γνώμονα τη βέλτιστη εκπροσώπηση της χώρας.
4. Όσον αφορά στους Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών προβλέπει ότι «1. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να διορίζονται έως 15 Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, οι οποίοι υποχρεούνται να αποστέλλουν ετήσιο απολογισμό δράσεως στον Υπουργό Εξωτερικών κατά το πρώτο δίμηνο εκάστου επομένου έτους. Οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων διορίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ανάθεση συγκεκριμένου έργου. 2. Στις θέσεις της παραγράφου 1 διορίζονται αναγνωρισμένης αξίας προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας. 3. Οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων εξαιρούνται της μονιμότητας και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις της επετηρίδας του Διπλωματικού Κλάδου. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών του βαθμού του εν ενεργεία Πρέσβεως. 4. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, απαλλάσσονται οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων από τα καθήκοντά τους» {άρθρο 100 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3566/2007 «Κύρωση ως Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» (Α’ 117), όπως η ανωτέρω διάταξη αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 24 του άρθρου 41 του Ν. 3712/2008 «Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί μεταφραστές και άλλες διατάξεις» (Α’ 225)}.
5. Κατά την τρέχουσα περίοδο υπηρετούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι εξής οκτώ (8) Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων: Ιωάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Σταύρος Λυκίδης, Διονύσιος Κοδέλλας, Κωνσταντίνος Αρκουμάνης, Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, Βασίλειος-Αχιλλέας Πισπινής, Αναστάσιος Μητσιάλης και Αικατερίνη Δασκαλάκη.
16 Ιουλίου, 2013