Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 239/38 από 26/7/2013 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων των Βουλευτών κ.κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου και Γιώργου Σταθάκη. Πληροφοριες, σχετικά με παρακολουθήσεις

1. Κατά λόγο αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνονται τα ακόλουθα:

2.  Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών και συνεπώς αδυνατεί να κατανοήσει τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών από υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

3. Η Ελλάδα, από κοινού με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθέτησε διττή προσέγγιση προς αντιμετώπιση του ζητήματος, βάσει της οποίας, εκείνες μεν οι πτυχές του θέματος που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα συζητηθούν στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που συνεστήθη με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κρατών-μελών της) και των Η.Π.Α., πτυχές δε του θέματος που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Ε., μπορούν να εξετασθούν σε διμερές επίπεδο με τις Η.Π.Α.


4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ισορροπημένο θεσμικό πλαίσιο ώστε τα θέματα ασφάλειας να αντιμετωπίζονται πάντοτε με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος προστασίας του ιδιωτικού βίου, ενόψει της εξέλιξης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΥΕΔ) δημοσίευσε, τον Φεβρουάριο τ.ε., «Κοινή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» με τίτλο «Ανοικτός, ασφαλής και προστατευόμενος κυβερνοχώρος». Παράλληλα, τυγχάνει επεξεργασίας συναφές σχέδιο μελλοντικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ένωσης.

5.  Η Ελλάδα, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του Διατλαντικού Διαλόγου, της θεσμοθετημένης δηλαδή συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α., έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι τάσσεται, παγίως, υπέρ της διατήρησης και καλλιέργειας των καλύτερων δυνατών στρατηγικών σχέσεων με τις Η.Π.Α., σχέσεις βέβαια οι οποίες εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά όταν στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και φυσικά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

26 Ιουλίου, 2013