Ως μέλος της Συνθήκης Μη – Διασποράς των Πυρηνικών (Non – Proliferation Treaty / N.P.T.), η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της σταδιακής προσέγγισης (step by step approach) για την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα, συνδυαζόμενη και με διεθνή αυστηρά πρότυπα επαλήθευσης.
H Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (Treaty for the Prohibition of Nuclear Weapons – TPNW) δεν προβλέπει την υποχρεωτική μεσολάβηση διεθνούς διαδικασίας αυστηρής επαλήθευσης (ασφαλιστική δικλείδα), ενώ δεν συμμετέχουν σε αυτήν οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για βασικές αδυναμίες της TPNW, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στις ρυθμίσεις της ΝΡΤ, τον ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς προσπάθειας πυρηνικού αφοπλισμού και μη διασποράς.
Η Ελλάδα θεωρεί τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως ορίζει το Άρθρο VI της NPT, ως την μόνη ρεαλιστικά εφικτή και δυνάμενη να παραγάγει το επιθυμητό αποτέλεσμα του πυρηνικού αφοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συνθήκης Απαγόρευσης Σχάσιμου Υλικού (FMCT) εντός της Διάσκεψης Αφοπλισμού (CD) και η θέσπιση ενός διεθνούς καθεστώτος αυστηρής επαλήθευσης των βημάτων μείωσης ή εξάλειψης των πυρηνικών. Με την ανωτέρω προσέγγιση συμφωνούν και οι πυρηνικές δυνάμεις, στοιχείο που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια συνολική και αποτελεσματική προϋπόθεση για την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας
23 Ιουνίου, 2022