Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 3693 από 8/4/2013 Αναφορά του Βουλευτού κ. Νίκου Ι. Νικολόπουλου περί τουρκικών γεωφυσικών ερευνών στη Ν.Α. Μεσόγειο

Παρακολουθούμε σταθερά και με προσοχή όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις κινήσεις της Τουρκίας στον τομέα των γεωφυσικών ερευνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όσο για τις ενδεχόμενες προμήθειες της γειτονικής χώρας, κανένας κανόνας του Διεθνούς Δικαίου δεν τις απαγορεύει. Αυτό που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο είναι συγκεκριμένες ενέργειες, όπως οι παραχωρήσεις αδειών, τον Απρίλιο 2012, από την Τουρκική κυβέρνηση προς την Τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλορίζου. Από δικής μας πλευράς η αντίδραση υπήρξε άμεση. Έγιναν  διαβήματα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, με την επίδοση και σχετικών Ρηματικών Διακοινώσεων, που απέρριψαν και αντέκρουσαν πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς εν προκειμένω, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν εταίροι και σύμμαχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Στις 20 Φεβρουαρίου τ.ε. εξάλλου, κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Ρηματική Διακοίνωση, δια της οποίας η χώρα μας ενημέρωσε τον Οργανισμό για τις τουρκικές ενέργειες, διασφαλίζοντας έτσι τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Είναι, δε, αυτονόητο ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας γνώμονα πάντοτε την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, προβαίνει στις δέουσες κατά περίπτωση διπλωματικές ενέργειες προς κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων, εξετάζοντας προσεκτικά και αξιολογώντας ενδελεχώς όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο.

8 Απριλίου, 2013