Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 3707 από 30.01.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση της Βουλευτού κας Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου

Η υποχρέωση χρήσης του ονόματος ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ ή ‘Βόρεια Μακεδονία’ απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ισχύει τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και διεθνώς από την έναρξη της ισχύος της στις 12.2.2019.

Η Ελλάδα, ως κράτος δικαίου, δεσμεύεται από τις διεθνείς Συμφωνίες, τις οποίες συνομολογεί με άλλα κράτη και οφείλει να τις εφαρμόζει, βάσει της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου ‘pacta sunt servanda’ («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»),όπως, άλλωστε, και η Βόρεια Μακεδονία. Η υποχρέωση τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αμφοτεροβαρής.

Το ζήτημα των αναγκαίων τροποποιήσεων στα σχολικά βιβλία της γείτονος, προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα στοιχεία αλυτρωτικού και αναθεωρητικού περιεχομένου, αποτελούν βασικό αντικείμενο της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) των δύο χωρών. Η ΜΔΕΕ έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 8, παράγραφος 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών και η λειτουργία της συνεχίζεται, καθώς το έργο της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η εφαρμογή των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί, επίσης, εργαλείο, προκειμένου να απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις δικές της υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή τη Συμφωνία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την πλήρη, συστηματική και καλή τη πίστει εφαρμογή του συνόλου των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προβαίνει, δε, σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τις καθυστερήσεις ή τις ελλείψεις που διαπιστώνονται εκ μέρους της άλλης πλευράς. Όλα τα συναφή θέματα επισημάνθηκαν στον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος κ. Οσμάνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 14.1.2021.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

30 Ιανουαρίου, 2021