Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 4223 από 28.03.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, Μιχάλη Κατρίνη, Χρήστου Γκόκα, Ευαγγελίας Λιακούλη, Γιώργου Αρβανιτίδη, Κωνσταντίνου Σκανδαλίδη, Ιλχάν Αχμέτ, Απόστολου Πάνα, Ανδρέα Πουλά, Γιώργου Φραγγίδη
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική επικείμενης εξόδου από την κρίση, έχει όντως μεταβάλει την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Παρότι ακόμα δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από αυτήν, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς οι συνέπειές της (ενεργειακές, επισιτιστικές) σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ρωσική εισβολή έχει οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή δραστηριοποίηση της ΕΕ σε πνεύμα ομόνοιας και αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό με την ταχύτατη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την υιοθέτηση μέτρων στήριξης του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού (χορήγηση παντός είδους βοήθειας, υποστήριξη προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ κ.α.). Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, ως ο βασικός πάροχος ασφαλείας στις περισσότερες χώρες της ηπείρου μας, ορισμένες εκ των οποίων γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη δράση, αποφασίζοντας μέτρα για τη θωράκιση της ασφαλείας των συμμαχικών χωρών που βρίσκονται στην ανατολική του πτέρυγα και πλησιέστερα στην περιοχή της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτελούνται αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών σε περιοχές του FIR συμμάχων και εταίρων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ. Οι εν λόγω αποστολές εντάσσονται στη συνήθη συμμαχική δραστηριότητα και δεν αποτελούν κάποια ιδιαίτερη ή κατ’ εξαίρεση κινητοποίηση. Πέραν τούτου, οι συγκεκριμένες αποστολές διεξάγονται εδώ και αρκετά χρόνια και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές έχουν διαμορφώσει ένα σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο για τις εν λόγω πτήσεις, το οποίο καλύπτει τόσο τις εκδόσεις αδειών όσο και τις πρόνοιες ασφαλείας (safety and security). Όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, από τις αρχές του 2018 και μετά από σχετικά αιτήματα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία παγίως συνοδεύονται από διαβεβαιώσεις ότι διασφαλίζεται τόσο η έγκαιρη ενημέρωση όσο και ο σεβασμός του συμπεφωνημένου πλαισίου, έχει κατ’ επανάληψη συναινέσει στην παράταση -για διαδοχικά χρονικά διαστήματα- της εν λόγω δραστηριότητας, χάριν του ορθολογικότερου προγραμματισμού των συμμαχικών στρατιωτικών δράσεων.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, ως ενεργό και δραστήριο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στον Οργανισμό και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας με τρόπο υπεύθυνο, νόμιμο αλλά και με συνείδηση τόσο του γεωστρατηγικού της ρόλου όσο και των εθνικών μας συμφερόντων. Η χώρα μας παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί προς την Ουκρανία και τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνει για την αξιοπρέπειά του και την ανεξαρτησία του. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα από τις εξελίξεις, ούτε να διαδραματίζει ρόλο « επιτήδειου ουδέτερου».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
1 Απριλίου, 2022