Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 4389 από 29/11/2013 Ερώτηση της Βουλευτού κας Ειρήνης (Ρένας) Δούρου, σχετικά με την αναγνώριση και τη μεταφορά της σωρού έλληνα πολίτη που βρέθηκε στα τουρκικά παράλια


1.    Το Γενικό Προξενείο Σμύρνης, μόλις ειδοποιήθηκε για τον εντοπισμό στην περιοχή δικαιοδοσίας του της σορού του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, μερίμνησε για την άμεση αποστολή, στις 26.11.2013, δύο υπαλλήλων, (μεταξύ των οποίων ενός επιτοπίου υπαλλήλου, ο οποίος ομιλεί την τουρκική γλώσσα) στο λιμάνι Ντάτσα των Μούγλων, το οποίο απέχει πέντε (5) ώρες οδικώς από τη Σμύρνη, προκειμένου να συνδράμουν τους συγγενείς στις απαραίτητες διατυπώσεις με τις τουρκικές εισαγγελικές αρχές και την διαδικασία επαναπατρισμού της σορού.
2.    Οι δύο υπάλληλοι, σε συνεργασία με την εισαγγελία Μούγλων, ενήργησαν άμεσα για την ταυτοποίηση της σορού και αιτήθηκαν την επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση για τους συγγενείς, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα εξέταση DNA και επιτυγχάνοντας την διευθέτηση της όλης υπόθεσης εντός οκτώ (8) μόλις ωρών. Επιπρόσθετα, συνέταξαν επιτόπου όλες τις απαραίτητες προξενικές πράξεις και πιστοποιητικά (ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφα, μεταφορά, θεωρήσεις, επαναπατρισμό σορού), ώστε να μην χρειασθεί μετάβαση των συγγενών στη Σμύρνη.
3.    Όλες οι παραπάνω διοικητικές πράξεις, για τις οποίες προβλέπεται προξενική διατίμηση, διεκπεραιώθηκαν, κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως με την Γενική Επιθεώρηση του Υπουργείου Εξωτερικών και για ανθρωπιστικούς λόγους, ατελώς. Επιπλέον, οι προξενικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μετέβησαν επιτόπου και διανυκτέρευσαν στη Μούγλα, προσεφέρθησαν αυθορμήτως να καλύψουν         εξ’ ιδίων τις όποιες δαπάνες δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, καθότι δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
4.    Το ποσό των 400 Ευρώ, με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι συγγενείς του νεκρού, δεν αφορούσε προξενικές πράξεις και τέλη αλλά αποκλειστικώς την αμοιβή του τουρκικής ιδιοκτησίας γραφείου κηδειών, στο οποίο και κατεβλήθη απευθείας από τους συγγενείς, για την κάλυψη του κόστους ταρίχευσης της σορού, συσκευασίας σε ειδικό φέρετρο και αποστολής του μέχρι το λιμάνι της Ντάτσα. Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο είχε ενημερώσει σχετικά με το κόστος αυτό το Λιμεναρχείο Ρόδου μία ημέρα πριν από τη μεταφορά της σορού. Η μεταφορά της σορού έγινε με ιδιωτικό σκάφος, που ναυλώθηκε από Έλληνα επιχειρηματία της Σύμης και προσφέρθηκε δωρεάν στους συγγενείς για την μεταφορά του φερέτρου και των ίδιων από τη Ντάτσα στη Σύμη και από εκεί στη Ρόδο.
5.    Οι συγγενείς του νεκρού ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους του Γενικού Προξενείου για τη συνδρομή τους και ουδέποτε έθεσαν ζήτημα αναφορικά με το ποσό που κατέβαλαν στο γραφείο κηδειών. Προφανώς η ψυχική τους κατάσταση δεν τους επέτρεπε να δώσουν σημασία σε παρόμοια ζητήματα.
6.    Το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του εκάστοτε εγκριθέντος τακτικού προϋπολογισμού του, ο οποίος κατά την τελευταία τριετία βαίνει μειούμενος, μεριμνά για την διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Αρχών του στο εξωτερικό, με στοχευμένες δράσεις προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού των λειτουργικών του δαπανών και της εξοικονόμησης των αναγκαίων προς τούτο πόρων.
7.    Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης παρόμοιων ειδικών δαπανών, οι οποίες προβλέπονται σε διάταξη του ισχύοντος Οργανικού Νόμου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ικανοποιούν άμεσα ανάλογα αιτήματα, ευθύς μόλις τους περιέλθουν.  
8.    Η ιστορία του πνιγμού στις πρόσφατες πλημμύρες της Ρόδου συμπολιτών μας -ενός εκ των οποίων η σορός βρέθηκε στα τουρκικά παράλια- είναι στο σύνολό της τραγική. Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει αναμφίβολα να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων.

29 Νοεμβρίου, 2013