Σε απάντηση της υπ’αριθμ. 4686 από 07.01.2019 Ερώτησής σας, επισημαίνονται τα κάτωθι:
Η δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού, την οποία επικαλείστε στο α΄ σκέλος της ερώτησής σας, φαίνεται ότι αφορούσε στην τελωνειακή συνεργασία της εν λόγω χώρας με το Κόσοβο και ειδικότερα τη διεξαγωγή κοινών τελωνειακών ελέγχων (one-stop-shop). Συγκεκριμένα, ο κ. Rama, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα KOHAnet 01.01.2019, δήλωσε «Σύνορα όπως με το Κόσοβο επιδιώκουμε να έχουμε και με το Μαυροβούνιο, τη «Μακεδονία» και την Ελλάδα. Σύντομα, πιστεύω την άνοιξη που μας έρχεται, τα σύνορα ανάμεσα σε Αλβανία και Κόσοβο θα τα υποβάλουμε υπό καθεστώς των τεχνικών κριτηρίων της Συνθήκης Schengen. Ανοικτά σύνορα, τα οποία επιδιώκουμε να έχουμε και με το Μαυροβούνιο, τη «Μακεδονία» και την Ελλάδα επίσης, σε μέλλοντα χρόνο, πολύ πιο νωρίς από την ένταξή μας στην ΕΕ».
Εις ό,τι αφορά στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός αναφέρεται στην εκ μέρους της Αλβανίας υποβολή, τον Ιούλιο 2018, πρότασης τεχνικής συμφωνίας για «Λειτουργία και Κοινό Έλεγχο στα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης Μεταξύ των Δύο Χωρών», η οποία αξιολογείται από τις αρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με τη γειτονική Αλβανία τελούν υπό διαπραγμάτευση και δύο ακόμη τεχνικές συμφωνίες για την ελληνο-αλβανική μεθόριο: α) για την επιδιόρθωση και συντήρηση των υφισταμένων μεθοριακών πυραμίδων και β) για την πρόληψη και επίλυση μεθοριακών επεισοδίων. Ως γνωστόν, τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας καθορίστηκαν από τα Πρωτόκολλα της Φλωρεντίας του 1913 και του 1925, και την Τελική Πράξη των Παρισίων του 1926. Ελλάδα και Αλβανία διεξάγουν, επίσης, διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Γιώργος Κατρούγκαλος
17 Ιανουαρίου, 2019