Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 4689 από 14.04.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη

Ως γνωστόν, η παροχή νερού, για αρδευτικούς σκοπούς, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα από τον ποταμό Άρδα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, λαμβάνει χώρα βάσει της διακρατικής “Συμφωνίας Ελλάδας - Βουλγαρίας περί Συνεργασίας δια την χρησιμοποίησιν των υδάτων των ποταμών των διαρρεόντων τα εδάφη των δύο χωρών ποταμών”, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα την 09.07.1964 και κυρώθηκε με το ΝΔ 4933/1964 (ΦΕΚ 193 Α’). Την ίδια ημέρα υπεγράφη στην Αθήνα διμερής Συμφωνία “περί διακανονισμού των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων και αναπτύξεως της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας”, η οποία επίσης κυρώθηκε με το ΝΔ 4393/1964 (ΦΕΚ 193 Α’) και αφορά παροχή πολεμικών αποζημιώσεων. Βάσει δε του άρθρου 3 της συγκεκριμένης συμφωνίας, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, όπως η Βουλγαρία παρέχει στην Ελλάδα, για αρδευτικούς σκοπούς, νερό από τον ποταμό Άρδα, ανερχόμενο σε 186 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, “επί εγγυήσει ογδοήκοντα πέντε τοις εκατόν” και για διάστημα 60 ετών. Κανονίστηκε δε, βάσει Πρωτοκόλλου και η μηνιαία κατανομή ποσότητας νερού κατά τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Το έτος 2024 λήγει η συμφωνηθείσα χρονική περίοδος των 60 ετών, με την ολοκλήρωση της οποίας “αι απαιτήσεις των δύο Μερών….θεωρούνται αποσβεσθείσαι και οριστικώς εκκαθαρισθείσαι” (άρθρο 2, “Συμφωνίας περί διακανονισμών των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων”).

Η χώρα μας δύναται, όπως έγινε και στην αντίστοιχη συμφωνία του 1995, που αφορά στον ποταμό Νέστο (Ν. 2402/1996, ΦΕΚ 98 Α΄), να αιτηθεί την παροχή υδάτων από τον ποταμό Άρδα, βασιζόμενη σε μία διαφορετική και σύγχρονη νομική βάση, που θα λαμβάνει υπόψη της την Οδηγία 2000/60 και ευρύτερα το Ενωσιακό Δίκαιο περί διαχείρισης υδάτων, όπως έχει επισημανθεί από την Ειδική Νομική Υπηρεσία/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Υπουργείου Εξωτερικών ήδη από το 2015.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων, εν όψει του έτους 2024, λαμβάνοντας υπόψη τις άριστες πολιτικές και στρατηγικές σχέσεις που συνδέουν πλέον τα δύο κράτη – μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Βουλγαρία, στοχεύοντας στην απρόσκοπτη συνέχιση των αγροτικών δραστηριοτήτων στον Έβρο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

15 Απριλίου, 2022