Η Ελληνική Κυβέρνηση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, έχει χαράξει με συνέπεια και αποφασιστικότητα μια εθνική πολιτική στο Λιβυκό, η οποία δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται συνεχώς σε αυτές. Η Λιβύη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και πάγιο αντικείμενο συζήτησης με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε σταθερά τη συμμετοχή μας σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις και πρωτοβουλίες για τη Λιβύη. Ειδικότερα, η χώρα μας προσεκλήθη και συμμετείχε στην Α΄ Υπουργική Σύνοδο του Libyan Stabilization Group, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 21.10.2021, καθώς και στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη που διοργάνωσε η Γαλλία στο Παρίσι, στις 12.11.2021, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε όλες τις σχετικές με τη Λιβύη συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.
Όσον αφορά στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2022, υπενθυμίζουμε ότι αυτή αποτελεί μέρος τακτικών συναντήσεων, στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες που εντάσσονται στη Διαδικασία του Βερολίνου των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Πρόκειται να το λεγόμενο σχήμα Ρ3 (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία) + 2 (Γερμανία, Ιταλία) + 2 (Αίγυπτος, Τουρκία), το οποίο συστάθηκε κατά τη δεύτερη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου 2021 και όπου οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός σχήματος παρακολούθησης των αποφάσεων της εν λόγω Διάσκεψης σε τεχνικό επίπεδο. Συνεπώς, η συμμετοχή στις εν λόγω συναντήσεις περιορίζεται αποκλειστικά σε χώρες, οι οποίες μετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου. Εξυπακούεται ότι οι προσπάθειές μας για συμπερίληψη στο εν λόγω σχήμα Ρ3+2+2, καθώς και στη Διαδικασία του Βερολίνου συνολικά, συνεχίζονται ανελλιπώς.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να συμμετέχουμε στα τεκταινόμενα γύρω από το Λιβυκό, η χώρα μας έχει ορίσει, ήδη από το 2019, Ειδικό Απεσταλμένο για τη Λιβύη με βαθμό Πρέσβεως, ο οποίος είναι σε διαρκή επαφή με τους ξένους ομολόγους του, παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενημερώνει σχετικά την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σχετικά με τα παράνομα και ανυπόστατα από 27.11.2019 και 3.10.2022 τουρκολιβυκά Μνημόνια, η χώρα μας τα έχει καταδικάσει απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Τα Μνημόνια αυτά συνήφθησαν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων γειτονικών κρατών βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη θέση της προς όλους τους διεθνείς συνομιλητές της, σύμφωνα με την οποία το λεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι, εκτός από παράνομο, και άκυρο και δεν παράγει κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες που βασίζονται στο Μνημόνιο του 2019, όπως το νεότερο αυτό Μνημόνιο της 3ης.10.2022, στερούνται επίσης νομικής βάσης. Με την ανωτέρω θέση μας, συμπλέουν, με ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ε.Ε.
Η Ελλάδα δηλώνει ότι θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν με όλα τα νόμιμα μέσα και καλεί τη Λιβύη και την Τουρκία να απέχουν από περαιτέρω ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
7 Νοεμβρίου, 2022