Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 4986 από 03.05.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Γιώργου Μαρίνου, Θανάση Παφίλη, Νίκου Παπαναστάση

Τον Νοέμβριο 2014 πραγματοποιήθηκαν προεδρικές και βουλευτικές «εκλογές» στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της Ουκρανίας Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ. Τις εκλογές παρακολούθησαν ως παρατηρητές οι κκ Λαμπρούλης, Ζαριανόπουλος και Μαγγανάς.

Τον Σεπτέμβριο 2015, με το Προεδρικό Διάταγμα 549/2015 ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο έθεσε σε ισχύ Απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, με το οποίο επιβλήθηκαν «προσωπικές κυρώσεις» σε όσους συμμετείχαν ως παρατηρητές στις εκλογές του 2014 στις δύο περιοχές, με το γενικό και αόριστο σκεπτικό ότι «…δημιουργούν πραγματικές ή/και πιθανές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονταν βουλευτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από χώρες της ΕΕ. Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, σε συνεργασία με την Ελληνική και τις Πρεσβείες των άλλων κοινοτικών χωρών απηύθυνε επιστολή προς τον Ουκρανό ΥΠΕΞ P. Klimkin με την οποία α) ζητούντο εξηγήσεις για τους λόγους της επιβολής των κυρώσεων κατά ενός εκάστου των συμπεριλαμβανομένων σε αυτές, β) ερωτάτο το Ουκρανικό ΥΠΕΞ για τις υφιστάμενες δυνατότητες αμφισβήτησης των κυρώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο ενώπιον κάποιας Αρχής ή Υπηρεσίας και γ) όπως και για τη δυνατότητα επανεξέτασης των κυρώσεων από ανεξάρτητο Όργανο ή Αρχή της χώρας. Στην επιστολή αυτή δεν εδόθη συνέχεια από Ουκρανικής πλευράς.

Κατόπιν της από 3 Μαΐου Κοινοβουλευτικής Ερώτησής σας, την 11 τρ. το θέμα ετέθη στον Ουκρανό Πρέσβυ στην Αθήνα. Κ. Shutenko ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι επιβληθείσες το 2015 κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ επί τη βάσει νέου Προεδρικού Διατάγματος 184/2020, ομοίου περιεχομένου με το προηγούμενο και το οποίο περιλαμβάνει εκ νέου τους κκ Λαμπρούλη, Ζαριανόπουλο και Μαγγανά. Ο Ουκρανός Πρέσβυς απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναθεώρησης των κυρώσεων ή απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία.

Όσον αφορά στην ιστοσελίδα του Κέντρου MYROTVORETS, όπου εξακολουθεί να υπάρχει καταχώρηση για τον κ. Ζαριανόπουλο (φωτογραφία, όνομα, απόσπασμα του Προεδρικού Διατάγματος και το σχόλιο ότι «συμμετείχε ως παρατηρητής στο δημοψήφισμα της Κριμαίας και στις εκλογές σε Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ»), ο Ουκρανός Πρέσβυς ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η Ουκρανική Κυβέρνηση ουδεμία σχέση διατηρεί (πλέον) με το εν λόγω Κέντρο και την ιστοσελίδα του διότι «έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο ακραίων κύκλων», και προς επίρρωσιν τούτου ανέφερε ότι συχνά στις καταχωρήσεις του εμφανίζονται σήμερα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία κατηγορούνται για προδοσία.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

4 Μαΐου, 2022