Aπό το 2014 η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα (κυρώσεις) έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως απάντηση των ενεργειών της τελευταίας στην Ουκρανία. Οι επιβληθείσες κυρώσεις εμπίπτουν σεμία σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και οι τομεακές (περιοριστικά μέτρα εναντίον συγκεκριμένων τομέων της ρωσικής οικονομίας).
Σε απάντηση των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε, η Ρωσία υιοθέτησε αντίμετρα, επιβάλλοντας απαγόρευση εισαγωγών σε σειρά αγροτικών προϊόντων, προερχόμενων από τα κ-μ της Ε.Ε., αλλά και σε όσες χώρες συντάχθηκαν με τις ενωσιακές κυρώσεις.
Ως χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις κοινοτικές της υποχρεώσεις, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις συλλογικές αποφάσεις της Ε.Ε., τις οποίες και συνδιαμορφώνει, επωφελούμενη των πλεονεκτημάτων και αναδεχόμενη τυχόν παρενέργειές τους.
Για την άρση των κυρώσεων, η Ε.Ε. έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα της Ουκρανικής κρίσης, απέχουμε ακόμη από την εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε.- Ρωσίας και την καθόλα επιθυμητή άρση των κυρώσεων και αντιμέτρων.
Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε.- Ρωσίας αποτελεί σταθερή επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, με δεδομένη και τη σταθερή της βούληση για οικοδόμηση καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, με την οποία μας συνδέουν, ως γνωστόν, στενοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
9 Απριλίου, 2020