Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 6218 από 06.05.2020 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Η οδηγία 2014/89/ΕΕ “περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό” και ο νόμος 4546/18 με τον οποίο αυτή ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ουδόλως θίγουν τη χάραξη και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Τούτο ορίζεται ρητά τόσο στην Οδηγία όσο και στο νόμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 της ιδίας Οδηγίας, αυτή “...δεν θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των κρατών μελών επί των θαλασσίων υδάτων, τα οποία απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε από την UNCLOS. Ειδικότερα, η εφαρμογή της παρούσας Οδηγίας δεν θίγει τη χάραξη και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών από τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τις διατάξεις της UNCLOS”, διατύπωση που επαναλήφθηκε και στο ν. 4546/2018 (άρθρο 2 παρ. 3).

Όπως δε έχω επισημάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνει το εύρος των χωρικών της υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο επιλέξει, με βάση την UNCLOS και σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο του κυρωτικού της νόμου 2321/1995.

Η προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2021 που αναφέρετε στην ερώτησή σας, αφορά την κατάρτιση θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων –βάσει όσων εκτέθηκαν ανωτέρω- για τα οποία αρμόδιο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

7 Μαΐου, 2020