1. Όσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
2. Η Ελλάδα, εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με βασικούς άξονες την περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακών εταιρικών μας σχέσεων, την προαγωγή σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και την προώθηση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες. Κοινός παρονομαστής της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
3. Η σημερινή Κυβέρνηση συνεργασίας, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων που αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση του επιπέδου απασχόλησης και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός, ο υπογράφων και όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί, δίχως διακρίσεις, ενημερώνουν όλους τους ξένους συνομιλητές τους, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υπηρεσίες, ο πρωτογενής τομέας κ.τ.λ.
4. Η Κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, ακολουθεί με συνέπεια τον κεντρικό άξονα της εξωτερικής μας πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ωστόσο δεν είμαστε διατεθειμένοι για οποιασδήποτε μορφής συμβιβασμό που θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα.
5. Ως προς την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία σταθερή πολιτική που έχουμε χαράξει μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται είναι ο καθορισμός της ονομασίας της γειτονικής χώρας, όπως άλλωστε ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με επιμονή και σταθερότητα την ίδια εθνική πολιτική.
6. Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και χαιρέτισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Συμπαρατασσόμαστε σε όλα τα επίπεδα με τις θέσεις της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και με τα δίκαια του αγώνα τους.
7. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει μια ενεργό πολιτική στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη, μετά από διεθνή διαγωνισμό έχουν προεπιλεγεί οι ανάδοχοι για τις έρευνες στα Ιωάννινα και στον Πατραϊκό κόλπο και εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν για συζήτηση και κύρωση οι σχετικές συμβάσεις στη Βουλή.
8. Η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης στις 8.8.13 από τους αρμόδιους Υπουργούς για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και της πολιτικής διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Η προώθηση της συνεργασίας αυτής, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Ελλάδας, στις Ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η δυναμική προώθηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δημιουργούν νέες σημαντικές προοπτικές για την οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.
9. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται στη διάθεση όλων των βουλευτών για την ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα της αρμοδιότητάς μας. Τόσο στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όσο και στο πλαίσιο όλων των διαδικασιών που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
19 Σεπτεμβρίου, 2013