Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει την πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη διπλωματική εκστρατεία, που αποσκοπεί στην ανάδειξη των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, καθώς και στην ευρεία αποδοκιμασία τους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, με τις σύντονες διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, υιοθετήθηκε η Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15.05.2020, με την οποία καταδικάζονται οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζεται αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο κ. Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών τηρούμε απολύτως ενήμερους τη Βουλή των Ελλήνων και τους Έλληνες πολίτες για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αφ΄ ενός στο πλαίσιο λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών (ενδεικτικά θυμίζω την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στις 13 Μαΐου, και την ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 26 Μαΐου), αφ΄ ετέρου δε με δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις.
Ως προς το ζήτημα της ΑΟΖ, θα ήθελα να επαναλάβω ότι πολιτική της χώρας μας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες της, εφαρμόζοντας τις επιταγές του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι σαφές ότι η άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων αυτών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν υπόκειται σε κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό.
Εξ άλλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ κρατών με έναντι ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας και όχι μονομερώς. Για το λόγο αυτό η χώρα μας έχει αρχίσει εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις με γειτονικά κράτη (Αλβανία, Ιταλία, Αίγυπτος, Λιβύη) με σκοπό την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατόπιν συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με την Ιταλία.
Επιπροσθέτως, τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μελλοντικής ΑΟΖ έχουν σαφώς προσδιορισθεί στο άρθρο 2(1) του ν. 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4001/2011, ο οποίος προβλέπει ρητά ότι: «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ής κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».
Ο νόμος αυτός έχει κατατεθεί και στο Γραφείο Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ (DOALOS) και έχει δημοσιευθεί στο Δελτίο Δικαίου της Θάλασσας το οποίο εκδίδει το ως άνω Γραφείο. Με τη δημοσίευση αυτή έχει καταστεί σε όλους γνωστή η θέση της χώρας μας ότι τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της καθορίζονται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
20 Μαΐου, 2020