Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 706 από 21/8/2013 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τα γεγονότα στην Πρεμετή

1. Από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει πάντοτε θερμό ενδιαφέρον για κάθε ζήτημα που αφορά τόσο την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, όσο και τους εκεί Ομογενείς μας, οι οποίοι κατά τεκμήριο εντάσσονται σε αυτήν.

2. Ευνόητη, κατά συνέπεια, υπήρξε η άμεση αντίδραση της χώρας μας  στα πρόσφατα γεγονότα της Πρεμετής, όπου, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Sali Berisha, «οι σκηνές της αρπαγής ιερών αντικειμένων…….επανέφεραν στους Αλβανούς εικόνες από την εποχή της βαρβαρότητας του καθεστώτος Χότζα έναντι των θρησκευτικών θεσμών. Ήταν μια βαριά προσβολή για όλους τους Ορθοδόξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς».

3. Πέραν των σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και την πραγματοποίηση διαβήματος προς την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Αλβανίας στην Αθήνα, άμεση υπήρξε και η κινητοποίηση των διπλωματικών και προξενικών μας Αρχών στην γειτονική χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και έγιναν οι δέουσες παραστάσεις, ενώπιον των τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης και Ασφαλείας, προκειμένου να έχουμε ασφαλή και έγκυρη ενημέρωση για τα γεγονότα, αλλά και να μεταφέρουμε με τον πλέον σαφή τρόπο τις απόψεις μας.

4.  Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και η προστασία των χώρων λατρείας αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του κράτους δικαίου και, σε τελική ανάλυση, του σύγχρονου ευρωπαϊκού νομικού και όχι μόνον πολιτισμού.

5. Σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, επισημαίνεται πως η Αλβανία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, στο πλαίσιο των ενταξιακής πορείας κάθε υποψήφιας χώρας, αλλά και σε αυτό το στάδιο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θέτει τα δικά της εξίσου αυστηρά κριτήρια σεβασμού των δικαιωμάτων αυτών. Πέραν τούτου, η Αλβανία έχει δεσμευθεί και διμερώς έναντι της Ελλάδας για τον σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, μέσω του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας (Τίρανα, 21/3/1996), το οποίο συνιστά τη νομική θεμέλια λίθο επί της οποίας έχουν οικοδομηθεί οι σύγχρονες διμερείς σχέσεις μας. Τα παραπάνω, βεβαίως, ισχύουν mutatis mutandis και σε ότι αφορά τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ακώλυτης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.

6.  Μέσα στο ολοκληρωμένο αυτό πλαίσιο, η Ελλάδα τονίζει, με κάθε ευκαιρία, πως ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά βαρόμετρο των διμερών σχέσεών μας, αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στον βαθμό που η χώρα μας συνδιαμορφώνει τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7. Επισημαίνω, τέλος, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με αποκλειστικό γνώμονα το διαχρονικό συμφέρον του Έθνους.

19 Σεπτεμβρίου, 2013