Η ελληνική διπλωματία ανέκαθεν επιδεικνύει το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας και του Αφγανιστάν ιδιαίτερα.
Προς το σκοπό αυτό συμβάλλει η ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση και στο γειτονικό Αφγανιστάν. Η μη ύπαρξη ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ θα πρέπει να ιδωθεί και υπό το πρίσμα της ταραχώδους ιστορίας της χώρας τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια και των συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν εκεί.
Ως γνωστόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι Πρεσβείες δυτικών χωρών που λειτουργούσαν στην Καμπούλ έχουν πλέον αναστείλει τη λειτουργία τους, ορισμένες δε από αυτές έχουν μεταφέρει, προσωρινά, μέρος του προσωπικού τους στη Ντόχα του Κατάρ, όπου λαμβάνουν χώρα συναντήσεις με αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν. Η χώρα μας διαθέτει Πρεσβεία στο συγκεκριμένο Εμιράτο του Κόλπου και ως εκ τούτου, είναι σε θέση να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις σχετιζόμενες με το Αφγανιστάν εκεί εξελίξεις.
Στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η σταδιακή επαναλειτουργία, με μειωμένη σύνθεση, σε αριθμό και επίπεδο, της Αντιπροσωπείας της στην Καμπούλ, η οποία, αρχικά, θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της παρεχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η χώρα μας υποστηρίζει το εν λόγω εγχείρημα, η υλοποίηση του οποίου εξαρτάται, κυρίως, από τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν επί του εδάφους.
Μακροπρόθεσμα, και αναλόγως των εξελίξεων, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει τη λειτουργία διπλωματικής Αρχής στην Καμπούλ.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
10 Νοεμβρίου, 2021