Επιδιώκοντας την ανάσχεση της εκροής ξένου συναλλάγματος, στο πλαίσιο και της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) αποφάσισε, στις 12/2 τ.έ., τη μεταβολή του τρόπου πληρωμής των εξαγωγέων.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 49/13 Επιστολή της, η CBE κατήργησε τη δυνατότητα πληρωμής των εξαγωγέων δια της ευρέως χρησιμοποιούμενης μεθόδου «Πληρωμή έναντι Φορτωτικών Εγγράφων» (CAD-Cash against Documents), καθιστώντας υποχρεωτική την έκδοση ενέγγυας πίστωσης (L/C – Letter of Credit). Ως κατώτατο όριο για την έκδοση L/C έχει ορισθεί το ποσό των $1.600, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το άνοιγμα πιστώσεων με μεγαλύτερα ποσά.
Επιπλέον, στις 24/3 τ.έ., η CBE εξέδωσε Εγκύκλιο με την οποία έδωσε εντολή στις εγχώριες τράπεζες να μην εκδίδουν L/C, χωρίς προηγούμενη έγκρισή της, προκειμένου για την εισαγωγή 12 κατηγοριών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα φρέσκα φρούτα (κατηγορία στην οποία εμπίπτουν τα μήλα).
Η εν λόγω απόφαση έχει, ωστόσο, δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς διαπιστωμένα μεσολαβεί μεγάλο διάστημα μέχρι την απελευθέρωση του απαιτούμενου ποσού πληρωμής (σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τρεις μήνες), με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τους εξαγωγείς.
Ως γνωστόν, τα θέματα εμπορικής πολιτικής αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν υφίστανται ούτε δύνανται να συνάπτονται διμερείς διακρατικές συμφωνίες κρατών – μελών με τρίτες χώρες για συναφή θέματα. Το ζήτημα ήδη αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο σε επίπεδο ΕΕ έναντι της αιγυπτιακής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός Ιουλίου τ.έ., διεξήχθησαν 3 γύροι διαβουλεύσεων με την αιγυπτιακή πλευρά, όπου τονίσθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μη συμμόρφωση του εν λόγω μέτρου με τις διεθνείς εμπορικές δεσμεύσεις της Αιγύπτου και ζητήθηκε η άρση του. Επιπλέον, το θέμα έχει ήδη τεθεί, από πλευράς ΕΕ, σε πολυμερές επίπεδο, στον ΠΟΕ, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ιουλίου.
Η αιγυπτιακή πλευρά απάντησε στις ευρωπαϊκές αιτιάσεις δι’ επιστολής του Αιγύπτιου Υπουργού Εμπορίου (8/2022), η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αίγυπτο, δεν παρείχε ουσιαστική πληροφόρηση για τα περαιτέρω βήματα άρσης του εμποδίου.
Στη συνέχεια, το ζήτημα συζητήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου τ.έ., στο πλαίσιο διμερών διαβουλεύσεων ΕΕ – Αιγύπτου για εμπορικά ζητήματα και θα τεθεί εκ νέου στις 18 Οκτωβρίου, κατά την συνεδρίαση της Υπο-Επιτροπής ΕΕ – Αιγύπτου για τη Βιομηχανία, το Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και τις Επενδύσεις.
Συναφώς, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Κάιρο βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με την εκεί Αντιπροσωπεία της ΕΕ και προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες επαφές και παραστάσεις προς τις Αιγυπτιακές Αρχές, παρακολουθώντας το ζήτημα και ενημερώνοντας τα εμπλεκόμενα μέρη για τις εξελίξεις.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των Πρεσβειών μας σε αγορές που ήδη προμηθεύει η χώρα μας [ΗΑΕ, Ιορδανία, Ισραήλ, Κουβέιτ (αρμόδια και για Μπαχρέιν), Σαουδική Αραβία], έφερε σε επαφή τους ελληνικούς συνεταιρισμούς με εκεί εισαγωγείς/εμπόρους φρούτων με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων διεύρυνσης των προμηθειών στις εκεί αγορές.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
7 Οκτωβρίου, 2022