Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 8686 από 02.09.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, παρακολουθεί την εφαρμογή των διεθνών περιβαλλοντικών συμβάσεων και συμφωνιών. Για τα περιβαλλοντικά θέματα που άπτονται θεμάτων εξωτερικής πολιτικής συνδιαμορφώνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις εθνικές θέσεις, απόψεις και προτεραιότητες τις οποίες και προωθεί σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Οίκοθεν νοείται ότι κατόπιν της ολοκλήρωσης σε εθνικό επίπεδο της κυρωτικής διαδικασίας μιας διεθνούς περιβαλλοντικής σύμβασης, το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την αποστολή των Οργάνων Επικύρωσης στον θεματοφύλακα της συγκεκριμένης σύμβασης.

Κατόπιν της απόφασης του κ. Πρωθυπουργού να εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών EUMED (Αθήνα, 17.9.2021) στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην προστασία της Μεσογείου, προωθείται από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετική ειδική Διακήρυξη προς υιοθέτηση.

Επιπλέον, κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου της IUCN (Μασσαλία, 3-11/9/2021), ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα αναλάβει την διετή Προεδρία της πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» («Mediterranean: a model sea by 2030»), η οποία στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2020, από κοινού με οκτώ χώρες και πέντε περιφερειακούς οργανισμούς της Μεσογείου και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της IUCN, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, όπου, εκτός από τον κ. Πρωθυπουργό, συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Δράσης (Action Plan) της ανωτέρω πρωτοβουλίας περιλαμβάνει τέσσερις θεματικούς άξονες, με 19 δράσεις και 56 υπο-δράσεις σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για:
α) την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας,
β) την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και παύση της υπεραλίευσης,
γ) την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδιαίτερα των πλαστικών απορριμμάτων,
δ) την προώθηση βιώσιμων πρακτικών θαλάσσιων μεταφορών που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και Πλαίσιο Υλοποίησής τους (Governance Framework).

Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων/πρωτοκόλλων για το περιβάλλον καθώς και για την εκκίνηση της κυρωτικής διαδικασίας τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως κατά λόγο αρμόδιο, θα παράσχει τις σχετικές πληροφορίες για τα θέματα που εκκρεμούν ως προς τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συμφωνίες/πρωτόκολλα καθώς και για τα σχετικά μέτρα που προτίθεται να προωθήσει.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

2 Σεπτεμβρίου, 2021