Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 9091 από 17.09.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Κατρούγκαλου

Α.    Αξίζει, καταρχήν, να συγκρατηθεί ότι, χάρις, κυρίως, στις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, όλοι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν κατορθώθηκε να επαναπατριστούν με ασφάλεια και με τη συνεργασία και των συμμάχων και εταίρων μας. Έκτοτε, το ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών έχει στραφεί σε Αφγανούς πολίτες πού είχαν κάποια σχέση με τη χώρα μας, ή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αυτούς από διάφορους φορείς της χώρας μας. Ειδικότερα, πρόκειται για δύο διερμηνείς του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) με τις οικογένειές τους (10 άτομα), δύο σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων που υπηρέτησαν, στη συνέχεια, στις αφγανικές ΕΔ (5 άτομα) και έναν ηθοποιό/ακτιβιστή, με συνεργασίες στη χώρα μας, με την οικογένειά του (3 άτομα).Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτόν φθάσαμε βαθμιαία, αφού αρχικά οι πληροφορίες μας αφορούσαν μόνο τους δύο διερμηνείς και τις οικογένειές τους, συνολικά δηλαδή 10 άτομα. Ένας από αυτούς είχε όντως εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεταφορά του στην Ελλάδα, τον Μάιο τ.έ., ενώ ο δεύτερος μας ενημέρωσε σχετικά τον Ιούλιο.

Το κύριο πρόβλημα και για τις δύο περιπτώσεις των οικογενειών των Αφγανών διερμηνέων, προκειμένου να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν, ήταν η έλλειψη οποιουδήποτε ταυτοποιητικού εγγράφου (διαβατηρίου ή έστω ταυτότητας) και για τα δέκα πρόσωπα, που καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την έξοδό τους από τη χώρα. Αξίζει να συγκρατηθεί, επίσης, ότι, αρχικά και όσο η κατάσταση ακόμα φαινόταν υπό έλεγχο, οι δύο διερμηνείς δεν έδειχναν να επείγονται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.  

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, στις 15 Αυγούστου τ.ε., το Υπουργείο Εξωτερικών εστίασε τις ενέργειές του στην προσέγγιση συμμάχων και εταίρων που μπορούσαν να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των ατόμων δικού μας ενδιαφέροντος με τα μέσα που μπορούσαν να διαθέσουν. Παράλληλα, το Υπουργείο μας είχε σειρά επαφών με χώρες και οργανισμούς που είχαν παρουσία και ρόλο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Για να ξεπεραστεί δε το ζήτημα της έλλειψης ταυτοποιητικών εγγράφων, το Υπουργείο μας φρόντισε να προμηθευθούν, όσοι δεν διέθεταν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, με πιστοποιητικά ταυτοποίησης για κάθε χρήση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην είσοδο στο αεροδρόμιο και στην επιβίβασή τους σε κάποια πτήση.

Για τον απεγκλωβισμό των ατόμων αυτών, πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις προσπάθειες στις 25, 26, 27 και 30 Αυγούστου τ.ε., μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και μία προσπάθεια στις 02.09 τ.ε., οδικώς, χωρίς καμία να ευοδωθεί, λόγω των ειδικών και συνεχώς επιδεινούμενων συνθηκών στο αεροδρόμιο, αλλά και αιφνίδιων μεταβολών της στάσης των Ταλιμπάν και στα χερσαία σύνορα.

Η Ελλάδα, θεωρώντας ότι έχει μία ηθική υποχρέωση, κυρίως έναντι των δύο διερμηνέων που εργάστηκαν για το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και ενδιαφερόμενη εξίσου και για λοιπές περιπτώσεις, συνεχίζει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, όπως βεβαίως και οι άλλες χώρες, που έχουν στο Αφγανιστάν φυσικά πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από εμάς. Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με αυτές τις χώρες, με άλλες χώρες που όμως μπορούν να βοηθήσουν με τη σχέση τους την υπόθεσή μας, με ΜΚΟ, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος. Φυσικά, μέριμνά μας, παράλληλα, είναι οποιαδήποτε επιχείρηση να διεξαχθεί με ασφάλεια, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι άνθρωποι για τους οποίους ενδιαφερόμαστε. Το Υπουργείο μας εξετάζει κάθε μέσο και δυνατότητα που μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης και υπό φως των εξελίξεων αλλά και με αίσθηση επείγοντος, είναι διατεθειμένο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, διοικητικής ή διπλωματικής φύσης για την επιτυχία του σκοπού μας.


Β.    Όσον αφορά το ερώτημα για την στελέχωση της Πρεσβείας μας στο Ισλαμαμπάντ, επισημαίνεται ότι η σύνθεση της Πρεσβείας είναι, όντως, ελλιπής, αφού απασχολούνται εκεί ο Πρέσβης, δύο διοικητικοί υπάλληλοι και ένας αστυνομικός σύνδεσμος. Συνολικά δηλαδή, τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου και τρεις υπάλληλοι ως επιτόπιο προσωπικό. Το Υπουργείο μας έχει προκηρύξει ήδη τρεις θέσεις προς πλήρωση των σχετικών κενών. Πρόκειται για μία θέση του διπλωματικού κλάδου, μία θέση των κλάδων Διοικητικού Προξενικού και Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης και μία θέση του κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

17 Σεπτεμβρίου, 2021