Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 9099 από 2/4/2013 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη σχετικά με ισχυρισμούς περί θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία

Οι ισχυρισμοί περί διορισμού χριστιανών ιερέων στην Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαψεύσει σχετικά ανυπόστατα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε μερίδα του ελληνικού τύπου.

Το αυτοδιοίκητο του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμπεριλαμβανομένης και της  εκλογής του Πατριάρχη ρυθμίζονται από εκκλησιαστικούς κανόνες και παραδόσεις χιλιετιών. Η παρουσία ενός θεσμού  παγκόσμιας εμβέλειας όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην επικράτεια της Τουρκίας, περιποιεί τιμή στη γειτονική χώρα. Η προστασία του και η επίλυση σημαντικών ζητημάτων που το αφορούν και παραμένουν μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα, (αναγνώριση νομικής προσωπικότητας, επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης κλπ) θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης και να διευθετηθούν, χωρίς όρους αμοιβαιότητας ή παρελκυστικές τακτικές.

Παρά τις κατά καιρούς ενθαρρυντικές δηλώσεις και υποσχέσεις Τούρκων αξιωματούχων, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παραμένει σε εκκρεμότητα, 40 και πλέον χρόνια μετά το κλείσιμό της. Πολλές φορές μάλιστα, η προοπτική επαναλειτουργίας της Σχολής αντιμετωπίζεται από την Τουρκία υπό το πρίσμα μίας παρωχημένης λογικής ανταλλαγμάτων ή αμοιβαιότητας που δεν είναι νοητή σε θέματα ανθρωπίνων/θρησκευτικών δικαιωμάτων και η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Το άνοιγμα της Σχολής, θα αποτελούσε απτή απόδειξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος.

2 Απριλίου, 2013