Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο Σύνταγμά της τις αρχές που διέπουν την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Η "Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα 2014-2029" και το σχετικό "Πενταετές Πρόγραμμα Δράσης", θέτουν ως μακροπρόθεσμο όραμα της χώρας την έως το 2050 αποτροπή των καταστρεπτικών αλλαγών που οφείλονται στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Η εθνική Στρατηγική αναπτύσσεται γύρω από τρεις γενικούς άξονες: την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, την ανάδειξη της βιοποικιλότητας ως εθνικού φυσικού κεφαλαίου και την εντατικοποίηση της συμβολής της Ελλάδας στην παγκόσμια αποτροπή της απώλειας βιοποικιλότητας.
Πέραν των εθνικών πολιτικών και δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας, κατά την 8η Σύνοδο EUMED που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (17.9.2021), το Υπουργείο Εξωτερικών προώθησε τη «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο», η οποία υιοθετήθηκε από εννέα χώρες περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, φιλόδοξες δεσμεύσεις και δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.
Η 15η Διάσκεψη των Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, η 10η Συνάντηση των Μερών (COP-MOP10) του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης και η 4η Συνάντηση των Μερών (COP-MOP4) του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια, κατόπιν αναβολών λόγω την πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν τελικώς σε δύο μέρη. Το Α΄ μέρος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και με περιορισμένη φυσική παρουσία, στην πόλη Kunming της Κίνας, από 11 έως 15 Οκτωβρίου 2021, ακολουθούμενο από το Τμήμα Υψηλού Επιπέδου, στις 12 και 13 Οκτωβρίου. Το Β΄ μέρος θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, επίσης στην πόλη Kunming, από 25 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2022.
Καθώς αρμόδιο Υπουργείο για την παρακολούθηση της Σύμβασης των Η.Ε. για την Βιολογική Ποικιλότητα (CBD), είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στο Α΄ μέρος της COP15 από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γ. Αμυρά, ο οποίος θα συμμετέχει στην Υψηλού Επιπέδου τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Περιβάλλοντος. Η ελληνική Αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επίσης στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εξωτερικών.
Το σημαντικότερο θέμα στο οποίο αναμένεται να εστιάσουν οι εργασίες της ανωτέρω Διάσκεψης είναι η υιοθέτηση του «Παγκοσμίου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα για την μετά το 2020 περίοδο» (με ορίζοντα το 2050), ως συνέχεια του «Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιοποικιλότητα 2011-2020».
Στις 23 Οκτωβρίου 2020 υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ που περιλαμβάνουν την κοινή θέση της ΕΕ ως προς τα θέματα της COP15, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την «Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030». Η ΕΕ, θέτοντας συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους για το 2030 στην εν λόγω στρατηγική, είναι αποφασισμένη να δώσει το παράδειγμα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη ενός νέου και φιλόδοξου παγκοσμίου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα.
Η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα κ-μ, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ενιαίας θέσης που τηρεί η ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα, ως προς τα θέματα θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας που περιλαμβάνονται σε Αποφάσεις των Μερών της Σύμβασης, συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις και μεριμνά ώστε το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να διεξάγονται όλες οι δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες, να καθορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
23 Σεπτεμβρίου, 2021