Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 927 από 05.11.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Αντωνίου Μυλωνάκη

1.    Οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο Εξωτερικό, στο πλαίσιο διαχείρισης θεμάτων Δημόσιας Διπλωματίας και διαχείρισης της εθνικής εικόνας στο εξωτερικό, έχουν ως αρμοδιότητα τη σύνταξη εκθέσεων, αναλύσεων, ενημερωτικών σημειωμάτων και επισκοπήσεων Τύπου και ηλεκτρονικών/ψηφιακών ΜΜΕ, τον επικοινωνιακό χειρισμό θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη διεθνή κοινή γνώμη και το συντονισμό των ενεργειών συναρμόδιων κρατικών φορέων για τη διαχείριση επικοινωνιακών κρίσεων και την έγκαιρη αντίκρουση και ανασκευή ψευδών ειδήσεων για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Αρχής.

2.    Το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, σε συνεννόηση με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, απέστειλε απαντητική επιστολή προς την εφημερίδα Telegraph, εστιάζοντας στην κατακερματισμένη μορφή παρατηρήσεων που περιέχονται στο εν λόγω κείμενο, με τις οποίες επιχειρείται, να αμαυρωθεί το ευρύτερο και πολύ πιο πολυδιάστατο ιστορικό πλαίσιο του αγώνα των Ελλήνων, για την απελευθέρωση της χώρας και τη διατήρηση ζωντανής της ιστορίας, του πολιτισμού, της φιλοσοφία, της θρησκεία και των ιδανικών τους, μετά από σχεδόν 400 χρόνια Οθωμανικής κατοχής.

Πέραν τούτου, επισημάνθηκε ότι η κύρια ένσταση αφορά στον τίτλο του δημοσιεύματος, ο οποίος  ουδόλως αποδίδει το περιεχόμενό του συνολικά. Αν και η χρήση δραματικών εκφράσεων είναι συνήθης πρακτική για την προσέλκυση της προσοχής των αναγνωστών, στην προκειμένη περίπτωση ο τίτλος είναι έντονα παραπλανητικός και εν τέλει υπονομεύει την ουσία του δημοσιεύματος. Δέον, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε αυτό καταγράφονται αναφορές σε επιφανείς Ελληνιστές ιστορικούς, όπως ο Mark Mazower και ο Roderick Beaton.

Επισημάνθηκε προς την εφημερίδα ότι ανάλογου είδους παρατηρήσεις δίνουν μια στρεβλή αντίληψη του ιστορικού υπόβαθρου, ενώ λειτουργούν μειωτικά ως προς τους ευγενείς σκοπούς της δημιουργίας ενός ελεύθερου, νεοελληνικού κράτους, ενός ιστορικού πραγματικού γεγονότος με βαθύ αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, κατά τον 19ο αιώνα. Αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται στην κινητοποίηση πολλών Ευρωπαίων και Αμερικανών φιλελλήνων που συγκινήθηκαν και εμπνεύστηκαν βαθιά από τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Εμβληματικό παράδειγμα αποτελούν η θυσία του Λόρδου Βύρωνα, αλλά και ο εξέχων ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στη νικηφόρα έκβαση της ελληνικής επανάστασης, καθώς και στην ίδρυση του σύγχρονου κράτους μας. Εμφανής  έκφραση αυτής της διάστασης των διμερών σχέσεων είναι η επίσκεψη της ΑΜ Πρίγκιπα της Ουαλίας στην Ελλάδα στις 25 Μαρτίου 2021 και η συμμετοχή του στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

3.    Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επισημαίνεται η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών στην πρόσφατη Απόφαση που εξέδωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) τον Σεπτέμβριο 2021, με την οποία αναγνωρίζονται οι ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά καλείται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα μέσω μιας Απόφασης -και όχι απλά Σύστασης- η οποία αναδεικνύει σαφώς τον διακρατικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως η Ειδική Νομική Υπηρεσία, από κοινού με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO και την Ε3 Διεύθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων -σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης- μετά από πολυετείς προσπάθειες επανέφεραν το θέμα στην Επιτροπή αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις ευνοϊκές συνθήκες που παρουσιάστηκαν. Το θέμα είχε τελματώσει και συζητούνταν στην Επιτροπή επί σειρά ετών χωρίς αποτέλεσμα λόγω της άρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

18 Νοεμβρίου, 2021