Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 9466 από 11.09.2020 Κοινοβουλευτική Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει τους κατωτέρω επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook (https://www.facebook.com/mfa.gr )

Twitter (https://twitter.com/greecemfa )

YouTube (https://www.youtube.com/user/GreeceMFA )

Flickr (https://www.flickr.com/photos/GreeceMFA )

Η πολιτική που ακολουθείται ως προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εμφανώς αναρτημένη τόσο στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών (https://www.mfa.gr/politiki-meson-koinonikis-diktuosis.html) όσο και στη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook (https://www.facebook.com/pg/mfa.gr/about/?ref=page_internal).

Γενικά ως προς την ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισής τους επισημαίνονται τα εξής:

Το Υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιεί τους ως άνω διαύλους προκειμένου να επικοινωνεί τις επίσημες θέσεις της χώρας, το έργο και τις δράσεις του. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από όλους τους χρήστες να επιδεικνύουν το δέοντα σεβασμό στον τρόπο επικοινωνίας τους είτε με το Υπουργείο είτε μεταξύ τους. Οποιαδήποτε εκπεφρασμένη διαφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει προσωπική επίθεση/εξύβριση.

Σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθείται, διαγράφονται σχόλια:

1) με περιεχόμενο υβριστικό,  πορνογραφικό, προσβλητικό κατά συγκεκριμένων ομάδων, βάσει εθνοτικής/φυλετικής τους προέλευσης/θρησκείας/ φύλου κ.λπ.,

2) που προάγουν τη βία και τον ρατσισμό,

3) που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας,

4) τύπου “spam”, εμφανώς ασυνάρτητα προς το θέμα ή προωθητικά υπηρεσιών και προϊόντων.

Ρητά αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ουδεμία ευθύνη φέρει για σχόλια/απόψεις, οι οποίες δεν αναρτώνται από το ίδιο, ούτε για τυχόν προσβολή, που μπορεί να προκαλούν σε τρίτους. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή σχετικών σχολίων/απόψεων κατά τρόπο που να υπονοεί ότι  το περιεχόμενό τους αντανακλά τις απόψεις του Υπουργείου. Σημειώνεται ότι η ίδια πολιτική για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφαρμόζεται και στους οικείους λογαριασμούς των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας, όπου διατηρούνται.

Ειδικότερα, και σε απάντηση των συναφών ερωτήσεων, επισημαίνεται ότι:

1.      Η παρακολούθηση των αναρτήσεων είναι ανοιχτή σε όλους τους χρήστες. Το Υπουργείο έχει επιλέξει ως κεντρικούς διαύλους δημοσίευσης περιεχομένου, επικοινωνίας και διαλόγου με τους πολίτες τους λογαριασμούς Twitter και Facebook. Για το λόγο αυτό, τόσο στο λογαριασμό Facebook όσο και στο λογαριασμό Twitter του Υπουργείου, ο σχολιασμός είναι ανοικτός σε όλους τους χρήστες. Επιπλέον, σημειώνεται ότι δε γίνεται χρήση της δυνατότητας που παρέχουν κοινωνικά δίκτυα για ενεργοποιημένα σχόλια σε μερίδα μόνο χρηστών, αλλά τα σχόλια είναι ανοιχτά και ενεργά σε όλες τις αναρτήσεις μας.

Διαφορετική πολιτική εφαρμόζεται στους λογαριασμούς του Υπουργείου στο YouTube και στο Flickr, καθώς αποτελούν μέσα που προορίζονται μόνο για το διαμοιρασμό οπτικοακουστικού περιεχομένου (σε εκπροσώπους ΜΜΕ και κοινό) χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, ενώ λειτουργούν συμπληρωματικά στον ιστότοπο και στις αναρτήσεις σε Facebook και Twitter. Για το λόγο αυτό, στους δύο αυτούς λογαριασμούς τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

2.      Δεν έχει διαγραφεί ή αποκλειστεί κανένας χρήστης στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, σε κανέναν από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου. [Ενέργειες περιλαμβάνουν μόνο τη διαγραφή ή απόκρυψη σχολίων με βάση τα ανωτέρω οριζόμενα, και συγκεκριμένα: α) σχόλια με περιεχόμενο υβριστικό ή προσβλητικό κατά συγκεκριμένων ομάδων βάσει της εθνοτικής/φυλετικής τους προέλευσης/θρησκείας β) σχόλια που προήγαγαν τη βία και τον ρατσισμό].

3.      Δεν προκύπτει βάσει των ανωτέρω.

4.      Δεν προκύπτει βάσει των ανωτέρω.

5.      Η διαχείριση των προαναφερόμενων λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου Εξωτερικών γίνεται από την Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας και αποκλειστικά από μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν στη Υπηρεσία.

Επιπροσθέτως, το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών διαχειρίζεται την ιστοσελίδα για την Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ( https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/  ). Στα συνδεδεμένα με αυτή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χρήστες και ουδέποτε έχει διαγραφεί ή αποκλειστεί κάποιος χρήστης. Τέλος, η ιστοσελίδα για τα θέματα του BREXIT ( https://brexit.gov.gr/ ) δεν διαθέτει συνδεδεμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών, σας γνωρίζουμε τις απαντήσεις τους στις τεθείσες ερωτήσεις:

α) το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών με έδρα τη Βενετία (Ν.Π.Δ.Δ.) στο υπ΄ αριθ. ΑΠ Α4/123/ΑΣ 80/17.09.2020 έγγραφό του αναγράφει ότι :

«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας δεν διαθέτει επίσημο λογαριασμό σε οιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

β) η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO (Ν.Π.Ι.Δ.) στο από 21.09.2020 ηλεκτρονικό μήνυμα αναγράφει ότι :

«Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διαθέτει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ήτοι σελίδα στο Facebook.

Αναφορικά με τα ερωτήματα:

1) Όλοι οι χρήστες έχουν πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παρακολούθηση και τον σχολιασμό της σελίδας μας στο Facebook.

2) Οι αρμόδιοι διαχειριστές της σελίδας μας στο Facebook δεν έχουν προχωρήσει από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα σε διαγραφή ή αποκλεισμό κάποιου χρήστη.

3) Δεν προκύπτει βάσει των ανωτέρω.

4) Δεν προκύπτει βάσει των ανωτέρω.

5) Αρμόδιοι διαχειριστές της σελίδας μας στο Facebook είναι οι υφιστάμενοι υπάλληλοι».

γ) το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (Ν.Π.Ι.Δ. διεθνούς χαρακτήρα, φορέας εκτός δημοσίου τομέα) στο από 16.09.2020 έγγραφό του αναγράφει ότι :

«Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙ.ΚΕ.Μ.Ε.Π.) διαθέτει επίσημους λογαριασμούς στα εξής Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Facebook - Twitter. Ως προς τα ερωτήματα, παρατίθενται οι κάτωθι απαντήσεις:

1) Όλοι οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παρακολούθηση και τον σχολιασμό στα ΜΚΔ του ΔΙΚΕΜΕΠ.

2) Δεν έχει διαγραφεί ή αποκλειστεί χρήστης από τα ΜΚΔ του ΔΙΚΕΜΕΠ.

3) Δεν προκύπτει απάντηση βάση των ανωτέρω.

4) Δεν προκύπτει απάντηση βάση των ανωτέρω.

5) Τα ΜΚΔ του ΔΙΚΕΜΕΠ διαχειρίζονται οι υφιστάμενοι υπάλληλοι».

δ) ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ν.Π.Ι.Δ.),ο οποίος περιήλθε στην εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών με το π.δ 81/2019, στο υπ΄ αριθ. ΑΠ 3078/21.09.2020 έγγραφό του αναφέρει επί των ερωτημάτων :

«1) Όλοι οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων έχουν πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παρακολούθηση και τον σχολιασμό των λογαριασμών που διαθέτει ο ΟΑΕΠ ήδη από τον 4/2020 (Facebook, LinkedIn, Twitter & Instagram).

2) Οι διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΟΑΕΠ, ουδέποτε έχουν προχωρήσει σε διαγραφή ή αποκλεισμό κάποιου χρήστη από την ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο των λογαριασμών του, ούτε εφαρμόζεται από τον ΟΑΕΠ  οιαδήποτε πολιτική αποκλεισμού.

3) Βλ. αρνητική απάντηση υπ΄ αριθ. 2

4) Βλ. αρνητική απάντηση υπ΄ αριθ. 2.

5) Η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΟΑΕΠ, λόγω μη στελέχωσης του αρμοδίου Τμήματος του ΟΑΕΠ, έχει ανατεθεί σε συνεργαζόμενη εταιρεία».

ε) η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε με δ.τ. «Enterprise Greece» (Ανώνυμη Εταιρεία), η οποία περιήλθε στην εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών με το π.δ 81/2019, στην υπ΄ αριθ. 4420/20/23.09.2020 επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της αναγράφει ότι :

«Η εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece» (εφεξής: η Εταιρία) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Η Εταιρία διαθέτει για το σκοπό προβολής της δραστηριότητάς της λογαριασμούς στα εξής μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, LinkedIn, Instagram.

Αναφορικά με τα ερωτήματα :

1. Η Εταιρία παρέχει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλήρη και ανεμπόδιστη αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο που η Εταιρία αναρτά. Επιπλέον, η Εταιρία ενημερώνει το κοινό μέσω της Δήλωσης περί Απορρήτου, η οποία είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα της (https://www.enterprisegreece.gov.gr), ότι οι όροι λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθορίζονται από τους αντίστοιχους παρόχους (Facebook, LinkedIn, Instagram) και όχι από την Εταιρία. Συγκεκριμένα η Εταιρία αναφέρει τα ακόλουθα : «Οι πληροφορίες που επιλέγετε να δημοσιεύετε μέσω αυτών των εφαρμογών δεν υπόκεινται στην παρούσα Δήλωση περί Απορρήτου, και ο Enterprise Greece δεν φέρει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που παρέχετε σε τέτοιου είδους ιστότοπους και πλατφόρμες».

2. Η Εταιρία δεν έχει προβεί σε διαγραφή ή αποκλεισμό χρήστη. Σε σπάνιες περιπτώσεις άκρως υβριστικών σχολίων, γίνεται απόκρυψη αυτών.

3. Δεν ισχύει.

4. Δεν ισχύει.

5. Η Εταιρία αποτελεί το διαχειριστή των εν λόγω λογαριασμών».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

22 Σεπτεμβρίου, 2020