Βάσει του άρθρου 61 του Οργανισμού του Υπουργείου, Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) δύνανται να συνιστώνται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εξωτερικών, μετά από γνώμη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα Γραφεία αυτά αποτελούν τμήματα των διπλωματικών ή προξενικών Αρχών στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν.
Σχετικές εισηγήσεις προς την ηγεσία υποβάλλουν οι συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου μας, κατόπιν εξέτασης του όγκου και των προοπτικών των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος με τις διάφορες χώρες διαπίστευσης των διπλωματικών και προξενικών Αρχών μας, καθώς και των αναλόγων υπηρεσιακών αναγκών. Μπορούν επίσης να συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως η ανάληψη Προεδρίας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης από τη χώρα μας, και η επιτόπια άσκησή της από τις Αρχές μας, σε διάφορες χώρες.
Ως εκ τούτου, το θέμα δημιουργίας Γραφείου ΟΕΥ στην Πρεσβεία μας στο Κουβέιτ, αλλά ακόμη και η τυχόν απόσπαση στην Πρεσβεία υπαλλήλου του κλάδου αυτού θα τύχουν της προβλεπόμενης διεργασίας προτού ληφθεί κάποια απόφαση.
Ως προς τα στοιχεία τα σχετικά με τον όγκο των εξαγωγών της χώρας μας προς το Κουβέιτ την τελευταία πενταετία, αυτά έχουν ως εξής:
- 2008 10,66 εκ. ευρώ
- 2009 9,22 εκ. ευρώ
- 2010 9,27 εκ. ευρώ
- 2011 11,81 εκ. ευρώ
- 2012 18,54 εκ. ευρώ
Επί του προκειμένου, ο Πρέσβυς της χώρας μας στο Κουβέιτ διετύπωσε με έγγραφό του τις εκτιμήσεις του για τις δυνατότητες προώθησης ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά και προέβη σε σειρά εισηγήσεων, προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Μεταξύ άλλων, πρότεινε να εξετασθεί η δυνατότητα απόσπασης/τοποθέτησης αραβομαθούς υπαλλήλου του Κλάδου ΟΕΥ στην Πρεσβεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η Οικονομία της χώρας όχι μόνον στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στις εκατέρωθεν επενδύσεις στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, της στρατιωτικής συνεργασίας κ.λ.π.
Η αρμοδία Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, στο πλαίσιο των πάγιων εντολών της πολιτικής ηγεσίας για δραστηριοποίηση της Οικονομικής Διπλωματίας προς την κατεύθυνση της δυναμικής και αποτελεσματικής προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και της προσελκύσεως επενδύσεων, κατά τη σημερινή δυσχερή για τη χώρα μας δημοσιονομική συγκυρία, διετύπωσε θετική εισήγηση ως προς την εξέταση του συγκεκριμένου αιτήματος της Πρεσβείας στο Κουβέιτ, με την οποία συμφώνησε και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Αντίστοιχες εισηγήσεις έχουν γίνει και κατά το παρελθόν για άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με την τοποθέτηση υπαλλήλου του κλάδου Ο.Ε.Υ. στην Πρεσβεία μας στη Ντόχα.
Σημειώνεται ότι τα Κράτη της Αραβικής Χερσονήσου έχουν επιτύχει, τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντική οικονομική ανάπτυξη, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών παγκοσμίως και πολλά εξ αυτών έχουν εξαγγείλει μεγάλα προγράμματα κατασκευής υποδομών. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου με το Κουβέιτ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, τούτο αποτελεί σοβαρό λόγο επιδίωξης αύξησης των εμπορικών συναλλαγών μας, ενώ παράλληλα προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, από πλευράς μας και στην προσέλκυση τουριστών από τη χώρα, κυρίως, εξ αιτίας του υψηλού εισοδηματικού προφίλ που διαθέτουν.
15 Απριλίου, 2013