Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 1909 από 26.9.2018 Ερώτηση του Βουλευτή κ.Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησής σας και καθ΄όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:

Το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό παρακολουθείται διαχρονικά, με ιδιαίτερη προσοχή από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, η μείωση ενδιαφέροντος από πλευράς φοιτητών για τις ανθρωπιστικές επιστήμες παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την ανάγκη πολλών Πανεπιστημίων για αυστηρές περικοπές στον προϋπολογισμό τους, έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση ή σε κατάργηση τμημάτων φιλολογίας και γλωσσολογίας, στα οποία συνήθως ανήκουν και οι σπουδές νεοελληνικής γλώσσας.

Όσον αφορά στις σπουδές νεοελληνικής στις χώρες της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου, όπου διαβιοί πολυπληθής ελληνική ομογένεια, το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, στήριξε, τόσο οικονομικά όσο και υλικά (π.χ. αποστολή υλικοτεχνικού εξοπλισμού), πλήθος εδρών και τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής στην τριτοβάθμια αλλά και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη διατήρησης της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας στην έδρα Ξένων Γλωσσών της Σχολής Εθνικού Πολιτισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κομράτ και εργάζεται προς την κατεύθυνση της διάσωσης εδρών, τμημάτων και κέντρων ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και των υφισταμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Εξετάζουμε με θετικό πνεύμα το ενδεχόμενο της οικονομικής ενίσχυσης της έδρας Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κομράτ και μελετούμε τρόπους τόνωσης του ενδιαφέροντος, στην περιοχή, για την εκμάθηση της ελληνικής, ώστε, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να στηρίξουμε τη συνέχεια της διδασκαλίας της γλώσσας μας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Ο Υφυπουργός

Μάρκος Μπόλαρης

24 Οκτωβρίου, 2018