Απάντηση υπ’ αριθμ. 1724 στην από 17.09.2013 ερώτηση Βουλευτών, σχετικά με την προστασία της εμπορικής ονομασίας της φέτας.

Mετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 25ης Οκτωβρίου 2005 και την μεταβατική πενταετή περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007, η φέτα ως εμπορική ονομασία έχει πλέον ισχυρή νομική προστασία στον οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, μέσω της ως άνω αποφάσεως, αλλά και στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας (Κανονισμός 1829/2002) καταδείχτηκε ότι η ονομασία «φέτα» δεν είναι γενόσιμη (generic) ονομασία ενός λευκού τυριού, αλλά ονομασία ενός παραδοσιακού ελληνικού τυριού. Με τον τρόπο αυτό, η φέτα απέκτησε προστασία ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Το ΥΠΕΞ αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο των Αρχών εξωτερικού, παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις, που αφορούν στην εμπορική ονομασία, η οποία χρησιμοποιείται από ξένους παραγωγούς λευκών τυριών, και παρεμβαίνει κατάλληλα και σε όλα τα επίπεδα για την προστασία του ελληνικού ΠΟΠ φέτας.
Ως συνέπεια των ανωτέρω, δεν παρουσιάζονται πλέον περιπτώσεις παραβίασης της ΠΟΠ φέτας από κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς όλες οι παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας. Όμως, σε τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες, προστασία του προϊόντος μας είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο εάν προσδίδεται προστατευτικό καθεστώς βάσει εσωτερικής εθνικής νομοθεσίας στις εν λόγω χώρες ή εάν υφίσταται συναφές συμβατικό πλαίσιο με την Ε.Ε.  Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, σημειώνεται ότι όταν η Ε.Ε. συνάπτει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, έχουμε κατορθώσει η προστασία των ελληνικών προϊόντων με ΠΟΠ/ΠΓΕ και δη της φέτας, να περιλαμβάνεται πάντοτε στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματευτικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φέρει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.- Καναδά (CETA), η Ελλάδα κατέστησε σαφή τη σημασία, την οποία αποδίδει στην προστασία των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων και, ιδίως, της ονομασίας «φέτα». Τα ελληνικά επιχειρήματα εκτέθηκαν εντός της Ε.Ε. στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας έναρξης των διαπραγματεύσεων, καθώς και σε διμερές επίπεδο προς την καναδική πλευρά.
Κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών, η διαπραγμάτευση εισήλθε στο τελικό στάδιο με το ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων, περιλαμβανομένης και της «φέτας», να συγκαταλέγεται μεταξύ των εκκρεμοτήτων. Η χώρα μας κατέστησε εκ νέου σαφείς τις θέσεις της τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εργασιών της αρμόδιας Επιτροπής, όσο και εντός των Συμβουλίων αρμοδίων Υπουργών, ήτοι των Συμβούλιων Εξωτερικών Yποθέσεων σε σύνθεση Εμπορίου Νοεμβρίου 2012, Ιουνίου 2013 και Απριλίου 2013. Σε κάθε περίπτωση τονίσθηκε ότι θα πρέπει να αποδοθεί μεγαλύτερη σημασία στην επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, μεταξύ των οποίων κρίνεται εκ μέρους μας ως απαραίτητη και η εξασφάλιση της προστασίας της «φέτας», παρά η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Εντός του ανωτέρω πλαισίου η Ελλάδα επανέλαβε και πρόσφατα την πάγια θέση της ότι δεν θα ήταν διατεθειμένη να συναινέσει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για την κατάλληλη προστασία της συγκεκριμένης ονομασίας.
Παράλληλα, έχουμε προβεί σε διαβήματα προς τον Καναδά σε υπηρεσιακό διπλωματικό επίπεδο, καθώς και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ζήτημα έχει τεθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης προς τις αρμόδιες Αρχές του Καναδά.
Διευκρινίζεται δε ότι η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να ευρίσκεται σε εξέλιξη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των εξαγωγών, το ΥΠΕΞ εντάσσει κατά προτεραιότητα στα ετήσια προγράμματα εξωστρέφειας που υλοποιεί την προώθηση της φέτας ως εμβληματικού αγροτικού προϊόντος και ΠΟΠ/ΠΓΕ.

9 Οκτωβρίου, 2013