Απάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή (16.12.2011)

Πρωτολογία

Σ. ΔΗΜΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, πέρα από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργεί, λειτουργεί και ως καταλύτης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, επομένως ο σεβασμός, η υπογραφή και η κύρωση της Σύμβασης αυτής είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο κύριος Κοραντής προηγουμένως, ότι η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα και βέβαια η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης δεν εξετάζεται μεμονωμένα αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο της θέσπισης και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζω ότι η Ελληνο-Αλβανική συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της 27ης Απριλίου του 2009 καθιερώνει όριο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο οριοθετεί τόσο υφιστάμενες ζώνες δικαιοδοσίας όσο και μελλοντικές, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.

Στις επαφές μας με τις γειτονικές χώρες επιδιώκουμε την προώθηση αυτής της πολιτικής.

Με Αίγυπτο και Λιβύη η Ελλάδα ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια διαπραγματεύσεις τις οποίες θα επαναλάβουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σχετικά με την Τουρκία επιδιώκουμε, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, καλές σχέσεις, σχέσεις όμως που θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Σεβόμαστε εμπράκτως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και καλούμε σταθερά την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Η Τουρκία εμμένει στην άρνησή της να προσχωρήσει στη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που όπως είπα αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Στο θέμα αυτό η Τουρκία είναι απομονωμένη.

Με την Κύπρο είμαστε σε συνεχή συντονισμό ώστε να καθορίσουμε τις κινήσεις μας στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας.

Είναι γνωστό ότι για το σύνολο των χωρών της Μεσογείου οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δύνανται να εκτείνονται έως 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές, επικαλύπτονται. Συνεπώς τίθεται ζήτημα οριοθέτησης μεταξύ γειτονικών παρακτίων χωρών.

Η ΑΟΖ παρέχει σημαντικά οφέλη και είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει αυτά τα οφέλη, κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής σας.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία

Σ. ΔΗΜΑΣ: Καταρχήν, νομίζω ότι επανέλαβα τα ίδια γιατί είναι λογικό. Στα ίδια ερωτήματα που ετέθησαν χθες επανέλαβα τις ίδιες απαντήσεις. Εφόσον είναι ίδια ερωτήματα, είναι ίδιες και οι απαντήσεις και έτσι πρέπει να γίνεται.

Σχετικά με την ΑΟΖ νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος προηγουμένως. Η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα. Όλα θα γίνουν στο χρόνο που θα επιλέξουμε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη συνολική στρατηγική που ακολουθούμε.

Είπατε κι εσείς και συμφωνούμε ότι μία πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η πρόσφατη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας περί υφαλοκρηπίδας με τις ευμενέστερες για τα ελληνικά συμφέροντα διατάξεις της Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και με την πάγια ελληνική θέση περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών βάσει της αρχής της ίσης απόστασης/μέση γραμμή. Είναι το άρθρο 156(1) του Ν.4001/2011, που τροποποίησε το νόμο του 1995 για «αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις».

Βάση της διατάξεως αυτής, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αφής κηρυχθεί, είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγυτέρα σημεία των γραμμών βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Η Ελλάδα προχωράει με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έρευνα και αποτύπωση του φυσικού της πλούτου. Το Υπουργείο Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημοσιεύσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να αποκτήσει αξιόπιστα στοιχεία για το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής.

Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον και πρόθεσή μας είναι οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με διαφανή τρόπο και με γνώμονα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας μας. Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας θα ενημερώνει για τις σχετικές εξελίξεις.

Τέλος, οι εξελίξεις αυτές διασφαλίζουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα της χώρας και μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε, και προχωρήσαμε, στη δημοσίευση της διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης για συμμετοχή στη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

16 Δεκεμβρίου, 2011