1. Το θέμα στο οποίο αναφέρεστε στην Ερώτησή σας είναι γνωστό, σοβαρό και παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στo πλαίσιo και της Μεικτής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
2. Εξάλλου, η εκπαιδευτική πολιτική της Αλβανικής κυβέρνησης δεν συνάδει πάντα με το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τους οποίους βασικές αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση και η αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς είναι απαραίτητο να αποτυπώνονται στα σχολικά εγχειρίδια.
3. Η διατήρηση του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» στα αλβανικά σχολικά βιβλία καθώς και στο αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος της Γεωγραφίας καταδεικνύει, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες για την ίδια την Αλβανία.
4. Τέτοιου είδους ανεύθυνες αντιλήψεις, ιδίως όταν εντάσσονται στην κρατική εκπαιδευτική πολιτική, δηλητηριάζουν τις καρδιές και τα μυαλά των νέων ανθρώπων, τροφοδοτούν την εχθρότητα με γειτονικές χώρες και υπονομεύουν την αρμονική συνύπαρξη των γειτονικών λαών και την ομαλή ανάπτυξη των διμερών και περιφερειακών σχέσεων.
5. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταστήσει απολύτως σαφές στην αλβανική πλευρά ότι το εν λόγω απαράδεκτο, από κάθε άποψη, τμήμα των ανωτέρω βιβλίων πρέπει να αφαιρεθεί.
6. Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία έχει δεσμευθεί να σέβεται, στην πράξη, τις αρχές της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της, την οποίαν η χώρα μας υποστηρίζει, στο πλαίσιο και της ευρύτερης πολιτικής της στα Δυτικά Βαλκάνια. Το εάν και σε ποιον βαθμό η Αλβανία τηρεί τις δεσμεύσεις της παρακολουθείται, αξιολογείται και αποτελεί πρόκριμα για την περαιτέρω συνέχιση της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της.
29 Δεκεμβρίου, 2016