Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά με συστηματική μελέτη των τρόπων σύζευξης των επιδιωκόμενων στόχων με τα διατιθέμενα μέσα και με ανάλογη δραστηριοποίηση στο διεθνές περιβάλλον.
Στην πρακτική των Ηνωμένων Εθνών, η σύσταση ad hoc Ποινικών Δικαστηρίων είναι πράξη εξαιρετικά σοβαρή και προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) η οποία λαμβάνεται στο πλαίσιο του Κεφαλαίου VII του Χάρτη. Τούτο σημαίνει ότι το ΣΑ θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσει ότι η συνδρομή σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (γενοκτονία, εθνοκάθαρση, εγκλήματα πολέμου) στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά συνεχιζόμενη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια (περίπτωση πρώην Γιουγκοσλαβίας και Ρουάντας). Η προηγούμενη εμπειρία σύστασης ανάλογων δικαστηρίων, καταδεικνύει ότι κατ’ αρχήν αυτή αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί τέλος στις εν εξελίξει ανωτέρω παραβιάσεις που συνιστούσαν διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και να αχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτών, και όχι για να αποδοθούν και να καταλογιστούν μετά θάνατον ευθύνες στους υπαιτίους.
Όπως σας έχω απαντήσει στην υπ’ αριθ. 4468/4.4.2016 κοινοβουλευτική ερώτησή σας, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ως αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, προβάλλεται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο καταλλήλως από το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη παρουσίαση στην Γερουσία του Καναδά σχεδίου ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας διατηρεί ισχυρή δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνεται επίσης, ως επί το πλείστον, κοινή αντίληψη με τους συνομιλητές μας πως ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συνεπάγεται μόνο οφέλη, τόσο για την Τουρκία, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί, μεταξύ άλλων, και ο ελεύθερος διάλογος στο εσωτερικό της χώρας για τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, η αναγνώρισή τους και η αποκατάσταση των αδικιών.
23 Μαρτίου, 2017