Απάντηση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην υπ’ αριθ. 4359 από 21.3.2017, Ερώτηση του Βουλευτή κυρίου Νικολάου Ι. Νικολόπουλου, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

1. Το ενεργό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για μία σταθερή, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, βασική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

2. Η Ελλάδα, ως κ-μ της Ε.Ε., αλλά και, πρωτίστως, ως χώρα συνορεύουσα με την Τουρκία, παραμένει και σήμερα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που υποστηρίζουν ότι η συνεπής στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη γείτονα, όπως και για την επικράτηση συνθηκών σταθερότητας, ομαλότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

3. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά το πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από ισχυρή αιρεσιμότητα και τον κανόνα της ομοφωνίας, όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας παρέχει η ενταξιακή διαδικασία για την ενεργή και με κάθε ευκαιρία ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης των θεμάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλο το πλέγμα των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως επί παραδείγματι η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης.

4. Με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2015 αποφασίσθηκε η εκ νέου ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας, η οποία είχε αδρανήσει τα τελευταία χρόνια, λόγω υπαιτιότητας της Τουρκίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι στα ίδια Συμπεράσματα εισάγεται για πρώτη φορά, ως ένα είδος «οριζόντιου» όρου που επηρεάζει την εξέλιξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων, το μεταναστευτικό / προσφυγικό και οι επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα της μείωσης των ροών μεταναστών / προσφύγων προς την Ε.Ε..

5. Η έντονη νευρικότητα και ο αναθεωρητισμός που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης κατά το διάστημα που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν επηρεάζουν την προσεκτικά σχεδιασμένη και με απτά θετικά αποτελέσματα προσέγγιση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως περιγράφεται ανωτέρω. Πολλώ μάλλον δεν έχει μεταβληθεί η ακλόνητη και σταθερή από την Ελλάδα υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

6. Επισημαίνω επίσης ότι η Τουρκία στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της εν γένει στάσης της έναντι της ΕΕ και των Κ-Μ αυτής, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, οφείλει, δεδομένου του ιδιαίτερα σημαντικού για την ίδια οικονομικού διακυβεύματος, να σταθμίζει προσεκτικά τη βαρύτητα της μελλοντικής διαπραγμάτευσης για την τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας. Στο παρόν στάδιο διαμόρφωσης της διαπραγματευτικής εντολής του Συμβουλίου προς την Ε. Επιτροπή για την επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά προασπίζοντας τα συμφέροντά της και καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις.  

7. Δεν αντιλαμβάνομαι, τέλος, το σχόλιό σας περί «μετατροπής των ελληνικών συνόρων σε ευρωπαϊκά». Από της εντάξεως της Ελλάδας στην Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, γεγονός που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν. Άλλωστε, για την προστασία των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνόρων δραστηριοποιείται και η ευρωπαϊκή υπηρεσία FRONTEX, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης “POSEIDON”.

22 Μαΐου, 2017