1. Σε συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, με τον Τούρκο Πρόεδρο, κ. Ερντογάν, παρουσιάστηκε σχέδιο δράσης, με στόχο τη διαχείριση του ζητήματος της μαζικής εισροής προσφύγων και την αποτροπή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο αυτό δεν είχε προηγουμένως γνωστοποιηθεί σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν κατόπιν δικής μας εισήγησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 12 Οκτωβρίου, όπου τελικώς αποφασίσθηκε το όποιο σχέδιο δράσης να λάβει την έγκριση όλων των κρατών-μελών.
2. Ζήτημα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας δεν τέθηκε ποτέ ως επίσημη πρόταση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα έχει επανειλημμένα διατυπωθεί, είναι απόλυτα σαφής και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Προς ενημέρωση σας, ωστόσο, σας παραπέμπω και στην πρόσφατη δήλωση της Γερμανικής Κυβέρνησης η οποία διευκρινίζει ότι ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς αντιλαμβάνεται τις αντιρρήσεις και τις ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς.
3. Επιδίωξη μας είναι η συνεργασία με την Τουρκία και ο συντονισμός των δράσεων μας σε όλα τα επίπεδα, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, της ακεραιότητας της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πρωτίστως της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας. Ενδεικτικό των ανωτέρω είναι ότι, ύστερα από παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, εισήχθη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου επισήμανση σχετικά με το σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά στον κοινό ευρωπαϊκό έλεγχο συνόρων, γεγονός που διασφαλίζει την μη παραβίαση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.
6 Νοεμβρίου, 2015