Πρωτολογία
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Βουλευτά, ήρθα προετοιμασμένος να απαντήσω σε μία συγκεκριμένη ερώτηση και δυστυχώς η πρωτολογία σας δεν είχε σχεδόν τίποτα να κάνει με αυτήν, αλλά θα μου επιτρέψετε, επειδή χρησιμοποιήσατε κάποιες πολύ βαριές εκφράσεις, απλώς με στοιχεία να σας ανακοινώσω – κάτι που θα οφείλατε να γνωρίζετε φαντάζομαι – ότι έχουν προκηρυχθεί από την Ελλάδα προσκλήσεις ενδιαφέροντος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, για έρευνες για τα πετρέλαια στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. Για πρώτη φορά με νόμο, πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή ο φορέας που δεν υπήρχε στην Ελλάδα, για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν θερμά να προσέχατε λιγάκι τέτοιες εκφράσεις που χρησιμοποιείτε μέσα στη Βουλή.
Τώρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διέρχεται μία πολύ ταραγμένη περίοδο, είναι γνωστό αυτό. Λόγω δραματικών εξελίξεων που έφερε η Αραβική Άνοιξη, λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, λόγω του Παλαιστινιακού, που βρίσκεται σε ευαίσθητη φάση, λόγω της κατάστασης στη Συρία, που συνιστά εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα στον περίγυρό της, επιπλέον φυσικά των σφαγών που συμβαίνουν μέσα στη χώρα. Σε αυτό το περιβάλλον, η Τουρκία έχει προβεί σε δηλώσεις και ενέργειες που επιδεινώνουν το κλίμα. Οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της, με αφορμή την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, αντιστρατεύονται προφανώς το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Η Τουρκία, κύριε Βουλευτά, επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία, ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις της Άγκυρας, εμείς, από την πρώτη στιγμή, αντιτάξαμε την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, μία σημαία αν θέλετε της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και όχι απλώς σημαία ευκαιρίας, ούτε σημαία αδυναμίας, μία σημαία ισχύος των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας. Όπως το έχουν ήδη δηλώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, άλλες χώρες, με τις οποίες έχουμε έρθει σε επαφή, οι Τουρκικές απειλές και πράξεις των τελευταίων εβδομάδων πρέπει να σταματήσουν.
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος στο νησί και ασκεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο τα δικαιώματα σύναψης διεθνών συμφωνιών και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σε αυτό το πλαίσιο και η λεγόμενη «συμφωνία», στην οποία αναφερθήκατε, της Τουρκίας με τα κατεχόμενα είναι άκυρη και φυσικά χωρίς κανένα περιεχόμενο. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει η Διεθνής Κοινότητα και το λέει μετά και από δικές μας επαφές επί του θέματος αυτού.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του, την περασμένη εβδομάδα, με τον κύριο Erdogan, αλλά κι εγώ στη συνομιλία μου με τον Τούρκο ομόλογό μου στη Νέα Υόρκη, τονίσαμε στην τουρκική πλευρά ότι οφείλει να απόσχει από απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο φυσικά, και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Τονίσαμε ότι η οδός των εντάσεων είναι λανθασμένη και επικίνδυνη οδός, και το τονίσαμε, κι εγώ προσωπικά όχι μόνον στους Τούρκους αλλά και σε όλους τους συνομιλητές μας στη Νέα Υόρκη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, προφανώς, παρακολουθεί συνεχώς και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο αυτό είμαι σε συνεχή συνεννόηση και με την Κυπρία ομόλογό μου για τις κινήσεις του Piri Reis, και βέβαια, κάθε φορά που οι αρμόδιες αρχές μάς αναφέρουν τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε περιοχή δικαιοδοσίας της χώρας μας, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ακαριαία και τις σταματάμε.
Τα ζητήματα αυτά τίθενται παγίως υπόψη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαπραγματευτικής διαδικασίας της Τουρκίας, προφανώς, με κάθε κατάλληλη ευκαιρία το επισημαίνουμε σε όλα τα διεθνή fora και το κάνουμε με επιτυχία. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους και αυτό είναι το σταθερό μήνυμά μας προς την Τουρκία, ότι συμπεριφορές, όπως αυτές που είδαμε τον τελευταίο καιρό, δεν είναι αποδεκτές και συνιστούν τροχοπέδη στη συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική της ίδιας της Τουρκίας. Η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι είναι προς αμοιβαίο όφελος. Πιστεύουμε όμως ότι είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε ένα περιβάλλον σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε πλευράς. Καμία κίνηση της Τουρκίας που δε συνάδει με το ανωτέρω πλαίσιο δε μένει αναπάντητη, καμία. Έχουμε και τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να επιτρέψουμε στην Τουρκία να ορίσει το ρυθμό αυτών των εξελίξεων.
Δευτερολογία
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: …
Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, ίδρυσε φορέα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μας επιτρέπει τώρα, μας δίνει τη νομική βάση για να προχωρήσουμε και ήδη έχουν προκηρυχθεί έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Τελεία και παύλα.
Όσον αφορά τις ευρύτερες δηλώσεις οι οποίες έγιναν για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία 40 χρόνια και τις μομφές απέναντι σε όλους, φαντάζομαι, τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των τελευταίων 40 ετών, δεν μπορώ να απαντήσω κάτι παραπάνω, από το να πω ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία που κυβερνήθηκε με μία εξωτερική πολιτική που έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να συσπειρώσει συναίνεση. Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε όλα τα κόμματα την προσπάθεια αυτή. Εκφράσεις οι οποίες μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτήν την προσπάθεια συναίνεσης, εμένα τουλάχιστον, δε με ευχαριστούν. Τις δέχομαι, είμαστε δημοκρατία, αλλά θα ήθελα να προσπαθούμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα, να μην αφήνουμε αιχμές για τον πατριωτισμό ή για την ευφυΐα ή αν θέλετε για τη δυναμικότητα που έχει δείξει ο οποιοσδήποτε Υπουργός Εξωτερικών ή Πρωθυπουργός.
Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι μία καραμέλα. Είναι, στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις τουλάχιστον, το βασικό όπλο. Στις στρατιωτικές σχέσεις υπάρχουν άλλα όπλα. Υπάρχουν πλοία, αεροπλάνα, αλλά στη διπλωματία – εκτός αν θέλουμε να την καταργήσουμε – το βασικό όπλο είναι ο λόγος και το Διεθνές Δίκαιο. Η ήττα, αν θέλετε, της Τουρκίας, όποτε προβαίνει σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, χάρη στην Ελληνική Κυβέρνηση, την Ελληνική Διπλωματία και τις εθνικές μας παρεμβάσεις, είναι δραματική σε κάθε επίπεδο. Θεωρώ, εάν θέλετε, ότι οι κινήσεις που έκανε πρόσφατα στην Κύπρο και η καταδίκη που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, ανοιχτά, χωρίς περιστροφές, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Ρωσία και από άλλους, δείχνουν ότι το Διεθνές Δίκαιο, όταν ξέρει κάποιος σωστά να το προωθεί, δεν είναι αδυναμία. Κολλάει μία χώρα, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένταση, στη γωνία. Αυτό, όπως είπατε και εσείς, και σωστά, δεν είναι κάτι αδιάφορο στην Τουρκία. Η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα με την πολιτική της και ενδιαφέρεται σαφέστατα να μπορεί να προβάλλει ένα πρόσωπο σταθερού παίχτη. Το πρόσωπο αυτό καταρρίπτεται όμως, όχι μόνο από τις δικές της κινήσεις, αλλά από τις δικές μας αντιδράσεις και αυτό της δημιουργεί τεράστια ζητήματα.Έχω λοιπόν την εντύπωση κύριε Πρόεδρε, για να φέρουμε κάτω τον τόνο αυτής της συζήτησης, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική στο ζήτημα της Τουρκίας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, ότι η δική μας η αταλάντευτη στάση προάσπισης εθνικών συμφερόντων δεν αμφισβητείται – και δεν πρέπει να αμφισβητείται – ούτε η επιτυχία μας ως τώρα. Και θέλω να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι θα είμαστε σε σταθερή συνεργασία με όλα τα κόμματα ώστε κάθε τέτοιου είδους κίνηση, ιδιαιτέρως αν αφορά ποτέ δικό μας χώρο, θα έχει την απάντηση που της οφείλεται.
6 Οκτωβρίου, 2011