Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ Ηλ. Πολατίδη στη Βουλή

Πρωτολογία:

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ευχαριστώ,

Κύριε Πρόεδρε,

Πριν απαντήσω στον αγαπητό κύριο Βουλευτή, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι την Τρίτη το βράδυ πέθανε ένας μεγάλος στοχαστής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Χάθηκε ο μεγάλος δημιουργός όπως τον αποκαλεί η «Φιγκαρό», ο σκηνοθέτης της ευρωπαϊκής μελαγχολίας κατά την «Ελ Παϊς», ο μετριοπαθής αλλά ασυμβίβαστος για τη βρετανική «Telegraph» και για τη «Stampa» ο σκηνοθέτης που αφηγήθηκε την πιο αληθινή Ελλάδα με ένστικτο και ευαισθησία που κάνουν ένα σκηνοθέτη μεγάλο δημιουργό. Ήταν μία μεγάλη μορφή του παγκόσμιου πολιτισμού. Θα ήθελα να δώσουμε τα συλλυπητήριά μας και την αγάπη μας στην οικογένειά του.

Έρχομαι τώρα στην επίκαιρη ερώτηση. Αγαπητέ κύριε Βουλευτά, δεν ισχύει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντιδρά, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, ας πούμε και σε αυτή τη Βουλή μερικά πράγματα. Όσο για το βασικό κομμάτι της ερώτησής σας, πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας συστηματικά καταγγέλλει όποιες παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας από πλευράς της ΠΓΔΜ διαπιστώνει.

Ειδικότερα, προσφάτως το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΞ –τα έχουμε πει- σε σχέση με το καρναβάλι, την «Πόρτα Μακεδονία» για τις παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της γείτονος χώρας και για τις προκλητικές και προσβλητικές –που θα αναφέρω αργότερα- εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στο Βέβτσανι.

Επίσης έχουμε διαμαρτυρηθεί για τα σύμβολα του Ήλιου της Βεργίνας από το Γενικό Προξενείο της ΠΓΔΜ στο Τορόντο. Και φυσικά, όσον αφορά την ενδιάμεση συμφωνία, η τελευταία προβλέπει με διάταξή της να παραμείνει σε ισχύ μέχρι να αντικατασταθεί από την οριστική συμφωνία, ενώ επτά έτη μετά τη σύναψη κάθε μέρος μπορεί να αποσυρθεί με γραπτή ειδοποίηση, που θα έχει ισχύ δώδεκα μήνες μετά την επίδοσή της στο άλλο μέρος.

Επιτρέψτε μου όμως, για την ιστορία του θέματος να σας πω ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την ΠΓΔΜ δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Διότι πρόκληση και κακή γειτονία δεν είναι η απόφαση να ονομάζεται τμήμα του διερχόμενου από τη ΠΓΔΜ άξονα δέκα σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών»; Πρόκληση και κακή γειτονία είναι η απόφαση να ονομαστεί το κεντρικό στάδιο των Σκοπίων ως Εθνική «Αρένα Φίλιππος Β’».

Πρόκληση και κακή γειτονία είναι η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας σε τηλεοπτικό σποτ χρηματοδοτούμενο από κρατικούς πόρους. Πρόκληση και κακή γειτονία είναι η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας σε κεντρική πλατεία του Δήμου Γκάζι Μπάμπα της μητροπολιτικής περιοχής των Σκοπίων και σε ιστοσελίδα του κρατικού οργανισμού νεολαίας.

Πρόκληση είναι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αεροδρόμιο των Σκοπίων με την αναπαράσταση του Ήλιου της Βεργίνας στη βάση του.

Πρόκληση και κακή γειτονία είναι το «Porta Makedonia» και παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Πρόκληση είναι η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στο πλαίσιο των επισήμων καθηκόντων από το Γενικό Προξενείο της ΠΓΔΜ στο Τορόντο.

Πρόκληση είναι επίσης, η επίθεση του κ. Γκρουέφσκι κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Σαμαρά. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ένας θεσμός γι’ αυτό το Κοινοβούλιο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον προσβάλει.

Ακόμη, πρόκληση είναι και προσβολή αυτά που είδαμε στο καρναβάλι του Βεβτσανίου. Το συγκεκριμένο καρναβάλι υπερέβη κατά πολύ τα όρια ανοχής. Το καρναβάλι στο Βεβτσάνι είχε ως ένα και αποκλειστικό θέμα να ντροπιάσει τη χώρα μας κατά τρόπο άκρως υβριστικό, προκλητικό. Περιλάμβανε το κάψιμο του συμβόλου μας, της ελληνικής σημαίας. Η εκδήλωση αυτή στόχευε σε διάδοση εχθρικών στερεοτύπων σε συλλογικό και μαζικό επίπεδο, οι δε ενδυμασίες των καρναβαλιστών αποτύπωσαν το χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Στο επόμενο μέρος θα αναφερθώ ιστορικά πώς απαντιούνται αυτά τα πράγματα όχι από εμάς, αλλά από ξένους, ειδικούς, μεγάλους επιστήμονες στο γράμμα που δώσανε το 2009 προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν θέλω να λέγεται ότι η χώρα αυτή δεν αντιδρά. Εγώ έχω βιώσει αυτό το θέμα σε δύο χώρες: και στην Ελλάδα, σαν Καστοριανός της Μακεδονίας και στην Αυστραλία, σαν μετανάστης, Αυστραλός πολίτης και πολιτικός. Η φωνή μας δεν είναι μόνο ό,τι ακούγεται. Η ιστορία δεν είναι μόνο ότι είναι δική μας, αλλά οι αντιδράσεις πρέπει να γίνονται με τρόπο που πρέπει να είναι και αποτελεσματικές αλλά εκεί που πρέπει, πρέπει να είναι αποφασιστικές, σκληρές και δυναμικές.

Θα επανέλθω.

Δευτερολογία:

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Σας ευχαριστώ.

Όσο για τη σημερινή Κυβέρνηση να της έχετε κάποια εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη της έχει ο Αρχηγός σας. Συμμετέχετε. Επομένως, η συμμετοχή σας υποθέτω σημαίνει πολλά.

Δε θα σας απαντήσω για τη μικρότητά σας σε σχέση με το Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Μπερδεύετε τα θέματα. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η απάντησή μου είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Για το θέμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας νομίζω σας απάντησα.

Κύριε Βουλευτά, εγώ είμαι πενήντα πέντε ετών. Τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια έχουν ξοδευτεί πάνω σε αυτόν τον αγώνα. Δε θέλω να σας ρωτήσω για την προσφορά τη δική σας. Καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί. Πριν τοποθετηθείτε, όμως, να ξέρετε ολίγον για την ιστορία του καθενός σε σχέση με τις δημόσιες, διεθνείς δηλώσεις, όχι μόνο εδώ…

Κύριε Βουλευτά, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω.

Τη στιγμή κατά την οποία η Βουλή, ο επίσημος Θεσμός που και αυτός εκφράζει τη χώρα μας, επιτρέψτε μου, για τα Πρακτικά, γι’ αυτούς που τα διαβάζουν, επίσης να απαντήσω στις προκλήσεις τις οποίες σας ανέφερα προηγουμένως.

Η απάντηση προς όλα αυτά βρίσκεται σε μία πρωτότυπη επιστολή, η οποία υπογράφεται από διακόσιους διακεκριμένους αμερικανούς ακαδημαϊκούς το Μάιο του 2009, προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάρακ Ομπάμα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2009 οι υπογραφές ανέβηκαν στις τριακόσιες τριάντα δύο. Επειδή η μετάφραση κομματιών αυτής της επιστολής είναι δική μου, καταθέτω για τα Πρακτικά την επιστολή εις την αγγλική, για να μην υπάρχει παρεξήγηση τι έχουν πει.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

Επίσης, λένε οι ακαδημαϊκοί: «Οι κάτωθι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας με σεβασμό ζητούν την παρέμβασή σας, προκειμένου να μαζέψουμε μερικά από τα ιστορικά συντρίμμια, τα οποία δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση» - μιλάνε για τα δικά τους – «στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Λένε: «Έχει απελευθερωθεί μία επικίνδυνη επιδημία ιστορικού αναθεωρητισμού του οποίου το πιο προφανές σύμπτωμα είναι ο σφετερισμός από την κυβέρνηση των Σκοπίων του διάσημου Μακεδόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Αυτή η ανοησία έχει τραβήξει πολύ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά να υποστηρίζουν την ανατροπή της ιστορίας». Προχωρούν και λένε: «Η Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες βρίσκονται εκεί για τουλάχιστον δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Δεν καταλαβαίνουμε πώς οι σύγχρονοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας οι οποίοι ομιλούν τη σλάβικη – μία γλώσσα η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα Βαλκάνια περίπου χίλια χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – μπορούν να τον θεωρούν δικό της εθνικό ήρωα». Το λένε οι επιστήμονες. Ο Μεγάλος Αλέξανδρος ήταν αδιαμφισβήτητα Έλληνας, μιλάνε για τους προγόνους του, μιλάνε για τον Ευριπίδη, μιλάνε για τον Αριστοτέλη ο οποίος διδάχθηκε στην ακαδημία του Πλάτωνα. Λένε ότι «οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες. Ο Μεγαλέξανδρος ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος. Οι Σλάβοι και η γλώσσα τους πρωτοεμφανίστηκαν κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας περίπου χίλια χρόνια αργότερα».

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας θέλω να πω το εξής: Εμείς οι Έλληνες έχουμε χύσει πάρα πολύ αίμα για να χτίσουμε μία ένδοξη ιστορία τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Με πολύ κόπο δημιουργήσαμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Πάρα πολλοί λαοί τη δανείστηκαν, αναγνωρίζοντας πάντα την προσφορά μας, ότι είναι δική μας. Κανένας δεν κατάφερε να την κλέψει.

Αυτό που θέλω να πω προς του αγαπητούς μας γείτονες είναι το εξής: Μην προσπαθείτε να τα κάνετε αυτά. Είστε μία νέα χώρα. Χτίστε τη δική σας ιστορία, δημιουργήστε το δικό σας πολιτισμό, σεβαστείτε εμάς, σεβαστείτε την ιστορία μας, και εμείς θα βρεθούμε εκεί να σας βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή σας προοπτική, όπου θέλετε να πάτε, αλλά με σεβασμό προς αυτά τα οποία είναι δικά μας.

Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είναι καιρός αυτή η Βουλή να απαντήσει και στα ιστορικά σημεία τα οποία αναφέρονται κατά καιρούς και σ’ όλα τα άλλα.

Όσο δε για το Τορόντο, πρέπει να σας πω ότι έχω κάνει δώδεκα χρόνια Βουλευτής στην Αυστραλία. Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Το αναφέρετε αυτό; Να σας αναφέρω εκατό άλλα στα οποία έχουν παρέμβει κυβερνήσεις διαφόρων κομματικών πεποιθήσεων, Έλληνες αγωνιστές, φιλέλληνες, οι πάντες. Δεν είναι απλό το θέμα, κύριε Βουλευτά. Χρειάζεται αγώνα και τον αγώνα αυτόν τον δίνει ο ελληνικός λαός στην Ελλάδα και ο λαός της Ελλάδας ανά τον κόσμο.

26 Ιανουαρίου, 2012