Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού ΑΝΕΛ κ. Νότη Μαριά για τις Γερμανικές αποζημιώσεις , τόνισε πως για την Ελλάδα το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.
«Προφανώς και έθεσε το ζήτημα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και ιδιαιτέρως του κατοχικού δανείου ο κ. Βενιζέλος, κατά την πρόσφατη συνάντηση του στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Βεστερβέλε. Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε την δημόσια διατυπωμένη θέση της Γερμανίας.
Ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί με τη συμμέτοχη όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών να επισπεύσουν την υποβολή του σχετικού πορίσματος.
Επειδή τώρα αναμένεται η επιλογή του νέου Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μόλις αυτή γίνει, θα ζητηθεί από το νέο Πρόεδρο να θεωρήσει ως βασική του προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
Ως νομικό ζήτημα το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της έννομης τάξης. Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξη της. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της. Το αντίθετο μάλιστα, η Ελλάδα συνεχώς θέτει το συγκεκριμένο θέμα σε διμερές επίπεδο.
Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του δανείου δεν σχετίζεται και δεν πρέπει να συσχετίζεται με την δημοσιονομική κρίση και το πρόγραμμα προσαρμογής.
Το ζήτημα έχει τεθεί και θα ξανατεθεί, όπως το προβλέπει το διεθνές δίκαιο, πολιτικά και διπλωματικά, σε διμερή βάση με ευθύ και πλήρως τεκμηριωμένο τρόπο, μεταξύ εταίρων φίλων και συμμάχων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ζήτημα να υφέρπει σε μια γενική πολιτική συζήτηση, γιατί αυτό θα υπονομεύει τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις.
Θα δημιουργεί δε στη συνείδηση του ελληνικού λαού ένα ακόμη αίσθημα διεθνούς αδικίας, θα τροφοδοτεί μια συνωμοσιολογική θεώρηση της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής και θα επιτρέπει ανέξοδες επιδείξεις υπερπατριωτισμού που τροφοδοτούν τις αντιδημοκρατικές επιλογές και συμπεριφορές.
Θα τεκμηριώσουμε τη θέση μας και θα τη θέσουμε, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, με καλή πίστη μεταξύ φίλων, συμμάχων και εταίρων που έχουν στρατηγική προοπτική.»
12 Ιουλίου, 2013