Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνο για την εξωτερική δράση της Ένωσης, η οποία καλύπτει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, εμπορίου, αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ΣΕΥ είναι επιφορτισμένο με τον καθορισμό και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, βάσει των Κατευθυντηρίων Γραμμών που υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προεδρεύεται σε όλες τις συνθέσεις του, ήτοι Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, πλην αυτής του Εξωτερικού Εμπορίου, από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θέση την οποία σήμερα κατέχει η Βρετανή Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Catherine Ashton. Η Ύπατη Εκπρόσωπος είναι, επομένως, υπεύθυνη για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και του προγράμματος εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 έχουν αποκρυσταλλωθεί οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτυπωμένες στο 18μηνο πρόγραμμα του Τρίο της Ιρλανδικής, Λιθουανικής και Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 30/6/2014. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη θεσμική και οργανωτική ενδυνάμωση της ΕΥΕΔ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων, η προώθηση σχέσεων συνεργασίας και εταιρικότητας με γειτονικά κράτη της ΕΕ με έμφαση στην εμβάθυνση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Νότιας Γειτονίας, ενώ επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η παροχή συνδρομής σε χώρες της Μέσης Ανατολής για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς και την εισαγωγή και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων.
Το εν λόγω κείμενο μπορεί να αναζητηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://register.consilium.europa.eu/pdf/en12/st17/st17426.en12.pdf,
Όσον αφορά δε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζεται η θεσμική δυναμική του, καθώς κύρια αρμοδιότητα αυτού είναι η προετοιμασία και παρακολούθηση των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), καθώς και ο χειρισμός κάθε φακέλου που αυτό του αναθέτει. Πέραν αυτού, στο ΣΓΥ παραπέμπονται επίσης ζητήματα τα οποία επηρεάζουν ή αφορούν πολλούς και διαφορετικούς τομείς πολιτικής της Ε.Ε., αφού αυτά τύχουν επεξεργασίας στις διάφορες συνθέσεις του Συμβουλίου που ασχολούνται με τις εν λόγω πολιτικές.
Επισημαίνεται ότι αν και ο συντονιστικός και εποπτικός αυτός ρόλος του ΣΓΥ είναι αδύνατο να προσδιορισθεί προκαταβολικά, καθώς εξαρτάται από την πρόοδο των εργασιών των άλλων Συνθέσεων του Συμβουλίου, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπάγονται όλα τα θεσμικά και διοικητικά ζητήματα της Ένωσης, καθώς και ζητήματα προϋπολογισμού και διεύρυνσης. Είναι το αρμόδιο όργανο για την περαιτέρω προώθηση σειράς θεμάτων, όπως η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομικής και δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής με έμφαση στην ολοκλήρωση της θέσπισης της τραπεζικής ένωσης, την ανάπτυξη, καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, ο διοργανικός και διαθεσμικός διάλογος, η ενδυνάμωση της ενιαίας αγοράς μέσω της ψηφιακής οικονομίας, η αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι οποίες ανακύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και η εν γένει εξέλιξη της διευρυνσιακής διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι ως επί το πλείστον, πρόκειται για ζητήματα τα οποία ακολουθούν προδιαγεγραμμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, τα οποία η Ελληνική Προεδρία σκοπεύει να ακολουθήσει. Αν και τυχόν έκτακτες περιπτώσεις ή ζητήματα δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν προληπτικά στις προτεραιότητες, αντιμετωπίζονται καταλλήλως όταν και εφόσον ανακύψουν.
20 Δεκεμβρίου, 2013