Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ, Δ. Κούρκουλα, σε κοινοβουλευτική ερώτηση υπ’ αριθμ. 3707 από 12.11.2013, αναφορικά με ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας, για την προστασία ονομασίας προέλευσης ελληνικών προιόντων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για σύναψη CETA ΕΕ-Καναδ

Παραπέμπουμε σε απάντησή μας στη συναφούς περιεχομένου ερώτηση υπ’ αριθμ. 3137 από 25.10.2013 κ.κ. Βουλευτών, απάντηση, η οποία έχει διαβιβασθεί προς τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων με το υπ’ αριθμ. 7550/ΑΣ 54446 από 11.11.2013 έγγραφό μας.
Ειδικότερα δε αναφορικά με την προστασία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), επισημαίνεται ότι η Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» συμπεριλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κατάλογο των Γ.Ε. και Π.Ο.Π., οι οποίες στο πλαίσιο της ανωτέρω Συμφωνίας απολαμβάνουν καθεστώς πλήρους προστασίας στην καναδική αγορά. Το καθεστώς αυτό προστασίας είναι αντίστοιχο με το υψηλό επίπεδο προστασίας που επιφυλάσσει το άρθρο 23 της Συμφωνίας TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην προστασία οίνων και οινοπνευματωδών ποτών.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος η προστασία της Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» ίσχυε μόνο εντός της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σε αγορές τρίτων κρατών, όπως στην περίπτωση του Καναδά, όπου η εσωτερική νομοθεσία δεν προστατεύει την εν λόγω Π.Ο.Π., ενώ, παράλληλα, δεν υφίστατo συμβατικό πλαίσιο με την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2013 μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της CETA ΕΕ-Καναδά, της οποίας η τεχνική επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2014, προβλέπεται ακριβώς η συμπερίληψη της Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» στον κατάλογο των προστατευόμενων Γ.Ε. και Π.Ο.Π. Κατά συνέπεια, διανοίγονται νέες προοπτικές για προώθηση και αύξηση των εξαγωγών του εν λόγω προϊόντος στην καναδική αγορά, χάριν στην ενίσχυση της προστασίας του από τη συγκεκριμένη Συμφωνία.     
Όσον αφορά ειδικότερα την επιτραπέζια ελιά «ποικιλίας Καλαμών» θα θέλαμε να αναφέρουμε τα κάτωθι, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει σύγχυση, η οποία δεν βοηθά την αγροτική μας παραγωγή, την υπεράσπιση της θέσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στις διεθνείς αγορές και εν τέλει τη διαφύλαξη και βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων.
Η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» κατοχυρώθηκε με την Υ.Α 440304/11.11.1993 και τον Κανονισμό 1107/1996 της Επιτροπής της 12ης Ιουνίου 1996 και προστατεύει την ποικιλία «Ελιές Καλαμών», η οποία παράγεται μόνο στο νομό Μεσσηνίας. Η εν λόγω παραγωγή καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής εθνικής παραγωγής της συγκεκριμένης ποικιλίας που δεν υπερβαίνει το 6%. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα χαμηλή είναι η συμμετοχή της και στις ελληνικές εξαγωγές.
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές της ποικιλίας «Ελιές Καλαμών» είναι ιστορικά ιδιαίτερα επιτυχημένες με δυναμική παρουσία τόσο στην κοινοτική αγορά όσο και στις αγορές τρίτων χωρών. Όμως οι εξαγωγές αυτές συντελούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από την παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας στους νομούς Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδος χωρίς καμία προστασία ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Η επιτυχία τους αποδίδεται στην εξαιρετική τους ποιότητα, την κατάλληλη επεξεργασία τους και την προσεγμένη συσκευασία τους, στοιχεία που διατηρήθηκαν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου από τους Έλληνες παραγωγούς, συσκευαστές και εξαγωγείς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι ελληνικές εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ, στις οποίες οι «Ελιές Καλαμών» συμμετέχουν με ποσοστό που πλησιάζει το 70%, καταλαμβάνουν την 2η θέση στο σύνολο των εξαγωγών μας στην εν λόγω χώρα. 
Από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας ενθαρρύνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε η κοινοτική προστασία της συγκεκριμένης ποικιλίας να καλύψει το σύνολο της εθνικής παραγωγής. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά ένα εκ των πλέον  δυναμικών εξωστρεφών προϊόντων που διαθέτει ο αγροτικός τομέας της χώρας  μας.

4 Δεκεμβρίου, 2013