Πρωτολογία
Σχετικά με την πρώτη ερώτησή σας, ως προς το τι ειπώθηκε στις συνομιλίες με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Η.Ε. κ. Matthew Nimetz, θα ήθελα να υπενθυμίσω τον απόρρητο και λίαν ευαίσθητο χαρακτήρα των συνομιλιών, για το περιεχόμενο των οποίων, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και με αναγκάζει να μην αποκαλύψω περισσότερα απ’ όσα ο ίδιος ο κ. Nimetz.
Αντιλαμβάνεσθε ότι η άρση της εμπιστευτικότητας θα καταδίκαζε ουσιαστικά, οποιαδήποτε πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.
H Ελλάδα έχει διακηρύξει ότι ειλικρινά επιθυμεί μια λύση και ότι διαπραγματεύεται καλή τη πίστη προς τον σκοπό αυτό.
Θα ήθελα να τονίσω και το αυτονόητο, ότι δηλαδή η χώρα μας δεν ακολουθεί την πολιτική διαρροών, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν δύναμαι να σχολιάσω τις πληροφορίες που αναφέρετε στην ερώτησή σας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ανήκουν στην σφαίρα των εικασιών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι πλήρως προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις, όπως έδειξε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Nimetz, και αποδίδει προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσης με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας.
Αυτό που μπορώ, επίσης, να επιβεβαιώσω είναι, πως η πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Nimetz έγινε σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα, στο οποίο κυριάρχησε η εποικοδομητική διάθεση.
Ο κ. Nimetz θα έχει εκ νέου συναντήσεις με τους Ειδικούς Διαπραγματευτές των δύο χωρών, στη Νέα Υόρκη, στις 29 και 30 Ιανουαρίου.
Ως προς τις θέσεις της χώρας, είχα αναφερθεί για το ίδιο θέμα στην ερώτηση που μου απευθύνατε τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως λοιπόν και τότε, έτσι και τώρα, θα ήθελα να τονίσω, πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία σταθερή πολιτική, η οποία έχει χαραχθεί μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.
Το 1995 συνήφθη η Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, καθώς και τη ρύθμιση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., η οποία τηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.
Έχουμε καθορίσει και καταστήσει σαφές προς όλους το πλαίσιο λύσης για την ονοματολογική διαφορά, στο οποίο η ελληνική πλευρά μπορεί να συναινέσει:
μια ονομασία, για χρήση erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, που να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Μακεδονίας της Ελλάδας.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η προσέγγισή μας ρεαλιστική, τα επιχειρήματά μας βασίζονται στη λογική.
Επιθυμούμε και επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα τύχει καθολικής και απόλυτης εφαρμογής και που δεν θα αφήνει γκρίζες περιοχές και έδαφος για μελλοντικές τριβές.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του περασμένου Δεκεμβρίου υπήρξαν πολύ σημαντικά.
Επιβεβαίωσαν ότι, προκειμένου να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τα Σκόπια θα αξιολογηθούν ως προς την στάση τους σε τρία ζητήματα:
• τις μεταρρυθμίσεις,
• τις σχέσεις καλής γειτονίας και
• ειδικότερα την επίλυση του ονοματολογικού.
Η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα αξιολογηθεί σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευθεί την άνοιξη.
Είμαστε σε στενή επικοινωνία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Όπως καταλαβαίνετε, η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, και η κινητικότητα που παρατηρείται διεθνώς για το θέμα, μεγάλη.
Εμείς βλέπουμε στην απόφαση του Συμβουλίου μία ευκαιρία για την επίλυση της χρονίζουσας αυτής διαφοράς.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει με επιμονή και σταθερότητα την ίδια πολιτική.
Με θέσεις σαφείς και στάση υπεύθυνη θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα, με κύριο γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.
Δευτερολογία
Θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή είναι άκαιρη τη στιγμή, που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση πράττει το παν για τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων.
Οι χειρισμοί που απαιτούνται από πλευράς μας οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, όπως σύνθετο είναι και το διεθνές περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι κάθε μας συζήτηση, ακόμη και εντός της Ελληνικής Βουλής, γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, κάτι που ως ένα βαθμό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις μελλοντικές εξελίξεις.
Όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Η Ελλάδα, από πλευράς της, έχει πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες, οι οποίες συμβάλλουν στην βελτίωση του επιπέδου των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ώστε να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Έχει συναινέσει στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη γείτονα, στην κατάργηση των θεωρήσεων και τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησαν στην Αθήνα διμερείς επαφές για τη μεταφορά ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας εκ μέρους της χώρας μας.
Εναπόκειται πλέον στην ηγεσία της πΓΔΜ να δώσει απτά δείγματα γραφής στην διεθνή κοινότητα.
Δεν αρκούν τα λόγια και οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις.
Και οι πράξεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος και βάσει των όρων που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προανέφερα στην πρωτολογία μου.
Εμείς θεωρούμε ότι, όποιος επενδύει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον συμφιλίωσης και συνεργασίας δεν μπορεί παρά να βγει ωφελημένος.
Αντιθέτως, όποιοι επενδύουν σε εθνικιστικά ιδεολογήματα, δεν έχουν θέση στην Ευρώπη που οικοδομούμε.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί με επιμονή και σταθερότητα την ίδια υπεύθυνη στάση για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα, με γνώμονα τα εθνικό συμφέρον της χώρας και στόχο τη δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Έχουμε ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με στόχο να γίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης, όπου τα κράτη ευημερούν και συνεργάζονται για το κοινό τους καλό, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών θεσμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
24 Ιανουαρίου, 2013