ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
Κύριε συνάδελφε, είναι αυτονόητο ότι καμία συμφωνία σαν αυτή που αναφέρατε, ούτε άλλωστε οποιαδήποτε άλλη, υπέγραψε ο κύριος Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη, σύντομη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ντόχα. Είναι συνήθεις οι συναντήσεις μεταξύ Πρωθυπουργών, Υπουργών Εξωτερικών και γενικότερα μελών της Κυβέρνησης με ομολόγους των άλλων κρατών με την ευκαιρία της κοινής τους παρουσίας στον ίδιο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
Μια τέτοια συνήθης συνάντηση ήταν κι αυτή μεταξύ του κύριου Πρωθυπουργού και του κ. Ερντογάν στην Ντόχα, στο περιθώριο των εκεί βασικών τους επαφών.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει καταστεί απολύτως σαφές στην τουρκική πλευρά, κάθε φορά που η τελευταία προσπαθεί να εγείρει το θέμα στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια, του υπερασπιστή, δηλαδή, των δικαιωμάτων των απανταχού Μουσουλμάνων.
Η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, η οποία όντως θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από ιδίους πόρους, αντιμετωπίζεται αυτόνομα και κυριαρχικά από την ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της κάλυψης των λατρευτικών αναγκών Μουσουλμάνων συμπολιτών μας.
Από πλευράς μας, σε καμία περίπτωση δεν προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε οποιασδήποτε μορφής συζήτηση με την Τουρκία για παρόμοια ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική Κυβέρνηση, μεριμνώντας για τις θρησκευτικές ανάγκες των Μουσουλμάνων κατοίκων της Αθήνας, καθώς και των Μουσουλμάνων επισκεπτών της πόλης, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την οικοδόμηση του τεμένους στην Αθήνα.
Ο σχετικός νόμος 4014/2011 στο άρθρο 29 προβλέπει τις σχετικές απαλλοτριώσεις, αδειοδοτήσεις και τη χρηματοδότηση του έργου και πρέπει να σας πω ότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτηριστικά, με 198 ψήφους υπέρ και μόλις 16 κατά, στις 7 Σεπτεμβρίου 2011.
Οι σχετικές αποφάσεις -που προφανώς είναι αρμοδιότητα του δήμου της Αθήνας- έχουν ληφθεί και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και η σύνταξη της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής.
Η χώρα μας αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία στο σεβασμό της ελευθερίας της θρησκείας και της πίστης και στην ανεμπόδιστη άσκηση λατρευτικών αναγκών των πολιτών. Η θρησκευτική ελευθερία, ως ελευθερία λατρείας και συνείδησης, όπως ξέρετε, προστατεύεται πλήρως και από το ελληνικό Σύνταγμα, όπως συμβαίνει για κάθε γνωστή θρησκεία.
Ειδικότερα, το άρθρο 13 προβλέπει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και τα σχετικά με τη λατρεία κάθε γνωστής θρησκείας τελούνται ανεμπόδιστα, υπό την προστασία των νόμων.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Κύριε συνάδελφε, το θέμα της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα είναι αλήθεια ότι αποτελεί πάγιο αίτημα. Είναι μία ιστορία, η οποία ξεκινάει από το 1940 -δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό- ωστόσο αποτελεί πάγιο αίτημα των διαβιούντων στην Αττική μουσουλμάνων και απασχολεί επί μακρόν τα όργανα της ελληνικής πολιτείας.
Ο στόχος είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την κάλυψη των λατρευτικών τους αναγκών –και εδώ ενδεχομένως χρειάζεται η προσοχή στην οποία αναφερθήκατε- με παράλληλη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας και ασφάλειας.
Το μουσουλμανικό τέμενος θα διαμορφωθεί, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σε κτήριο παλαιάς βάσης του Ναυτικού στο Βοτανικό, το οποίο θα ανακατασκευαστεί, ενώ θα δημιουργηθούν υποστηρικτικοί χώροι, κυρίως υγιεινής, σε υφιστάμενα κτήρια. Δεν προβλέπεται η κατασκευή μιναρέ, προκειμένου να υπάρχει αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Ενώ αρχικά υπήρχε πρόβλεψη η χωρητικότητά του να είναι 500 ατόμων, τελικά θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων.
Επανέρχομαι στο αρχικό σας ερώτημα. Η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία δεν αποδέχθηκε προταθείσες σχετικές συνεισφορές από κυβερνήσεις μουσουλμανικών χωρών. Αρμόδιο για την κατασκευή του έργου είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η κυριότητα του κτηρίου θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ θα παραχωρηθεί η χρήση του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών». Η Επιτροπή, η οποία συνεστήθη με το ν. 3512/2006 θα αποτελείται από επτά μέλη. Τα δύο θα προτείνονται από αναγνωρισμένα και έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί. Στο τέμενος θα διοριστεί ιμάμης -με απόφαση του Υπουργού Παιδείας- ο οποίος θα έχει διετή θητεία. Προφανώς, θα μισθοδοτείται από το ελληνικό κράτος.
Ως αναγνώριση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας του κράτους, η ανέγερση του τεμένους θα έχει ευεργετική επίδραση στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και του αλληλοσεβασμού των θρησκειών. Αντιθέτως, ξέρουμε όλοι μας ότι η παρατεινόμενη εκκρεμότητα εκθέτει την ελληνική διοίκηση ως παλινωδούσα, δίνοντας επιχειρήματα σε ξένους επικριτές μας.
Η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στην οποία δεν υφίσταται κεντρικός λατρευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους. Κατά το τελευταίο έτος και αναφορικά με την πορεία του σχεδίου ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, η χώρα μας έγινε αποδέκτης ενδιαφέροντος από αρκετές σημαντικές μουσουλμανικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς που τάχθηκαν υπέρ της γρήγορης υλοποίησης της εν λόγω απόφασης.
Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι η υλοποίηση του έργου θα εκπέμψει, σε διπλωματικό επίπεδο, στους μουσουλμάνους συνομιλητές μας ένα ισχυρό μήνυμα της Ελλάδος υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών και του διαθρησκειακού διαλόγου. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει την άσκηση του λατρευτικού καθήκοντος των διαβιούντων στην Αθήνα μουσουλμάνων εντός ενός ελεγχόμενου και οριοθετημένου από την ελληνική πολιτεία λατρευτικού χώρου που θα διασφαλίζει, όπως είπα νωρίτερα, και την εσωτερική τάξη αλλά και την ασφάλεια. Οι εικόνες των προσευχομένων μουσουλμάνων στους δρόμους, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει τέμενος στην Αθήνα και ότι δεν μπορούν να προσευχηθούν αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και πολύ μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με την προοπτική που προτείνεται αυτή τη στιγμή.
7 Φεβρουαρίου, 2013