Πρωτολογία ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα
Είναι αλήθεια όντως ότι ο Αζέρος Πρέσβης κ. Mustafayev μετέβη στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, στις 2 και 3 του τρέχοντος μηνός για να παραστεί -όπως σωστά το παρουσιάσατε- στη συναυλία της γνωστής Αζέρας τραγουδίστριας Tunzale Agayeva. Τη συναυλία τη διοργάνωσε η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα με τη συνεργασία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης» και του Δήμου Ξάνθης.
Είναι αυτονόητο για εμάς -και απαντώ σ’ ένα βασικό κομμάτι των ερωτημάτων σας- ότι σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, τόσο ο Αζέρος Πρέσβης όσο και οποιοσδήποτε άλλος αλλοδαπός -διπλωμάτης ή μη- μπορεί να επισκέπτεται τη Θράκη και οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας που επιθυμεί. Είναι, επίσης, προφανές ότι δεν απαγορεύεται να συναντάται με συναδέλφους του διπλωμάτες άλλων χωρών.
Η Ελλάδα δεν έχει να κρύψει ή να φοβηθεί κάτι στη Θράκη. Αντιθέτως, εμείς πιστεύουμε ότι η επιτόπια μετάβαση στην περιοχή δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη να διαμορφώσει προσωπική άποψη για την αρμονική συμβίωση των χριστιανών και των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, καθώς και για το υψηλό επίπεδο ισονομίας και ισοπολιτείας που απολαμβάνουν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σε ό,τι αφορά στην παρουσία του Αζέρου Πρέσβη στην περιοχή, είναι γεγονός ότι μια υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας εκδήλωση, όπως ήταν η συναυλία της διεθνούς φήμης Αζέρας τραγουδίστριας, επισκιάστηκε από ορισμένες οργανωτικές και άλλες αστοχίες που προφανώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των υφιστάμενων διαύλων, έχει αποστείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην Αζερική πλευρά για αυτούς του άκομψους και άστοχους χειρισμούς που έγιναν και βεβαίως θίγουν τις ευαισθησίες μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως και εσείς επισημάνατε, οι τοπικές αρχές να ακυρώσουν προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τον κύριο Πρέσβη.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πούμε ότι οι ελληνοαζερικές σχέσεις παρουσιάζουν αξιόλογη δυναμική. Και δεν είναι μόνο η υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό TAP, που αναφέρθηκε νωρίτερα, αλλά και ότι αναπτύσσεται σε μια, αν θέλετε, πολυεπίπεδη διάσταση η προώθηση των εμπορικών σχέσεων με τη συγκεκριμένη χώρα.
Πρόσφατα, επισκέφθηκε το Μπακού ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κούρκουλας, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Είναι βούληση της ελληνικής πλευράς, όπως σας είπα και νωρίτερα, η πολυσχιδής ανάπτυξη και επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στον ενεργειακό που επισημάνθηκε, όπου βεβαίως υπάρχουν ευρύτατα περιθώρια εμβάθυνσης της συνεργασίας μας.
Έχει, όμως, μεγάλη σημασία να επισημάνουμε ότι τα μηνύματα που έπρεπε να σταλούν προς τη συγκεκριμένη πλευρά έχουν ήδη σταλεί, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους αστοχίες ή τέτοιου είδους, αν θέλετε, συμπεριφορές δεν μπορεί να επαναληφθούν στο μέλλον.
Δευτερολογία ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα
Οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι παραδεχτήκατε κι εσείς με τη σειρά σας το διαχωρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας με βάση μία προηγούμενη απάντησή μου σε ερώτηση που -τουλάχιστον από τη δική σας πλευρά- είχε εγείρει πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση βεβαίως να υιοθετήσω την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν παραδέχτηκα ποτέ κάτι τέτοιο. Το ότι υπάρχουν προβλήματα, το ότι γίνεται αυτή η όσμωση, την οποία σωστά επισημάνατε, είναι μία παρατήρηση την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και ο οποιοσδήποτε άλλος αρμόδιος φορέας της πατρίδας μας, δεν ενδιαφέρεται ή δεν έχει –αν θέλετε- τη σκέψη του και την προσοχή του στραμμένη σε ό,τι συμβαίνει σε αυτήν την ιδιαίτερη γεωγραφική περιοχή, μεγάλης εθνικής σημασίας για την πατρίδα μας, που λέγεται Θράκη.
Ήθελα, ωστόσο, να σας πω κάτι πάλι για τη Θράκη και βεβαίως να αναφερθώ στην εκεί διαβιούσα μουσουλμανική μειονότητα. Η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τους διεθνείς συναφείς κανόνες, ακολουθώντας πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ή άλλες ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων στο θρήσκευμα πολιτών της.
Επιπλέον, εφαρμόζει μία πολύπτυχη και συνεκτική πολιτική που περιλαμβάνει και τη λήψη μέτρων θετικής διάκρισης. Ξέρετε ότι υπάρχουν ειδικές ποσοστώσεις για την εισαγωγή μελών της μειονότητας και στα Πανεπιστήμια και στο δημόσιο. Και βεβαίως ο στόχος που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας.
Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται τη Θράκη, μπορεί να διαπιστώσει όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα νωρίτερα.
Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητη η τήρηση της νομιμότητας, των διεθνώς ισχυόντων, αλλά και ο σεβασμός στις πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες της χώρας μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί ενδελεχώς όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο της αρμοδιότητάς του και προβαίνει στις ενδεδειγμένες κάθε φορά ενέργειες, καθώς η Ελλάδα γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την εθνική της ακεραιότητα και πώς να προασπίζει το φρόνημα όλων των πολιτών της.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω τις ενδεδειγμένες κατά περίπτωση ενέργειες που γίνονται, χωρίς κατ’ ανάγκη να ανακοινώνονται. Ζητήματα που ανακύπτουν και άπτονται των διεθνών σχέσεων της χώρας αντιμετωπίζονται με σύνεση και ψυχραιμία, καθώς γνώμονας των ενεργειών μας είναι πάντα το εθνικό συμφέρον και όχι ο εύκολος εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης, είτε εντός, είτε εκτός της Ελλάδος.
Εγώ προσωπικά γνωρίζω τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και εκφράζονται κατά διαστήματα και μέσω ερωτήσεων ή αναφορών για τη Θράκη, για το ρόλο του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή και βεβαίως της Τουρκίας γενικότερα.
Οφείλω, όμως, από την πλευρά μου να τονίσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πλήρη και λεπτομερή εικόνα για τη δράση του Γενικού Προξενείου. Όποτε διαπιστώνονται συμπεριφορές ή δράσεις που εκφεύγουν του πλαισίου που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες και η διπλωματική πρακτική, παρεμβαίνει με τους τρόπους εκείνους που κρίνονται κάθε φορά σκόπιμοι και εθνικά επωφελείς.
Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μειονότητας είναι διαρκής και στοχεύει στην καλύτερη ενσωμάτωσή της στις τοπικές και εθνικές δομές και βεβαίως στην ευημερία της στο πλαίσιο μίας συνεκτικής και πολύπτυχης πολιτικής που δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα.
Εμείς πιστεύουμε ότι η συνεπής εφαρμογή της πολιτικής αυτής στη Θράκη, θα θέσει τέρμα στις φρούδες ελπίδες εκείνων που επενδύουν στην περιχαράκωση της μειονότητας. Στόχος της εθνικής μας πολιτικής είναι να διασφαλίσουμε αυτήν την προοπτική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
14 Μαρτίου, 2013