Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Χ. Παππά.

Πρωτολογία

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, εάν πρέπει να κάνω ένα μικρό σχόλιο σε σχέση με την κριτική που ασκήσατε περί γενικόλογης ή όχι απάντησης θα σας πω ότι εσείς ο ίδιος φάσκετε και αντιφάσκετε σε σχέση με προηγούμενη ερώτηση.

Σ’ ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, στο οποίο είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω, θα σας πω ότι η απόφαση για την αναστολή -επισημαίνω τη λέξη- της λειτουργίας της Πρεσβείας μας στη Δαμασκό ήταν απλά αποτέλεσμα της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στη Συρία. Η κατάσταση αυτή θέτει πλέον σε κίνδυνο τη ζωή των υπαλλήλων, αλλά περιορίζει ταυτόχρονα δραματικά και τις δυνατότητες μετακίνησής τους εκτός του κέντρου της Δαμασκού.

Σημειώνω -το είπατε και εσείς- ότι η Ελληνική Πρεσβεία είναι μια από τις τελευταίες διπλωματικές αποστολές που αποχωρούν από τη χώρα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας αποχώρησε για λόγους ασφαλείας ήδη από τις αρχές της προηγούμενης άνοιξης.

Η Πρεσβεία ήταν επί μήνες σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες υπηκόους στη Συρία. Για το λόγο αυτό, υπήρξε συνεχής ενημέρωσή τους για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, με την προτροπή να τακτοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να λάβουν τις απαραίτητες θεωρήσεις εισόδου από τις χώρες της περιοχής, σε περίπτωση που ενδεχομένως θα αποφάσιζαν την εσπευσμένη αποχώρησή τους από τη Συρία.

Οι διπλωματικές μας αρχές μερίμνησαν μέχρι τελευταία στιγμή, ακόμη και κάτω από ιδιαίτερα έκρυθμες συνθήκες ασφαλείας, για τη χορήγηση διαβατηρίων σε όλους όσους είχαν υποβάλλει ανάλογες αιτήσεις.

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στα επίτιμα Γενικά Προξενεία μας, ώστε να αντιμετωπίζουν έκτακτες περιστάσεις απώλειας ή λήξης ταξιδιωτικών εγγράφων. Εξυπακούεται ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η χώρα μας θα προβεί άμεσα στην επαναλειτουργία της Πρεσβείας –το ξεκαθάρισε άλλωστε, όπως σωστά επισημάνατε, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος- η οποία, επαναλαμβάνω, δεν έπαψε να λειτουργεί. Η Πρεσβεία ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω της δραματικής επιδείνωσης των όρων ασφαλείας.

Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω πως η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και από κοντά τις εξελίξεις που έχουν επιπτώσεις και στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Συρίας. Από την αρχή της συριακής κρίσης, η ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό ήταν σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, τους Μητροπολίτες και τους Ιερείς του Θρόνου και φυσικά με το ποίμνιο, προκειμένου να πληροφορείται την κατάσταση, τις ανησυχίες ή τα όποια ενδεχομένως αιτήματα προέκυπταν για δική μας συνδρομή.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη κατ’ επανάληψη σε προφορικές και γραπτές ενημερώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, ευαισθητοποιώντας τους για την ιδιαίτερη κατάσταση των χριστιανών στη Συρία, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους στην κρίση που μαστίζει τη χώρα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών μας και του συντονισμού με άλλους εταίρους, που συμμερίζονται την ανησυχία μας, είναι η πάγια συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη της οικοδόμησης της Συρίας ως κράτος δικαίου. Όλοι επιθυμούμε η Συρία να μπει σε έναν άλλο δρόμο από εδώ και πέρα, το οποίο θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης.

Επισημαίνω, τέλος -και κλείνω με αυτό- ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 23 Ιουλίου στις Βρυξέλες, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, ο συνάδελφος Υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Κούρκουλας, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μειονοτήτων και ενημέρωσε το Συμβούλιο για την ιδιαίτερη σημασία που έχει και για εμάς και για την παγκόσμια ορθοδοξία το πατριαρχείο της Αντιόχειας.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Δευτερολογία

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κύριε συνάδελφε,

Το λέω και σας και το καταθέτω με μεγάλη ειλικρίνεια, ο ρόλος στην κοινοβουλευτική δημοκρατία των κομμάτων και των παρατάξεων είναι πραγματικά να προασπίζονται τα συμφέροντα, τις ανάγκες, να αναδεικνύουν και να αναζητούν λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας. Και αν ο καθένας από εμάς σ’ αυτό το χώρο, που υποτίθεται ότι είναι η πεμπτουσία της έκφρασης της δημοκρατίας μπορεί να λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι βέβαιο πως μόνο θετικά θα συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα σας απαντήσω σε ένα μικρό βαθμό στο γενικότερο θέμα, το οποίο θίξατε, και που αφορά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική και δεν θα κάνω καμία αναδρομή στο παρελθόν, γιατί απλούστατα τα λάθη ή οι παραλείψεις του παρελθόντος μπορεί προφανώς να μας διδάσκουν, αλλά δεν μας βοηθούν στον παρόντα χρόνο, όταν προσπαθούμε να βρούμε τη λύση.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία τραγική οικονομική συγκυρία, την οποία βιώνουμε όλοι μας και πρώτα από όλα οι Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνεστε ότι η εξωτερική πολιτική, στην παρούσα συγκυρία με έναν τρόπο που ενδεχομένως κανείς μας δεν επιθυμεί, αναγκάζεται -όπως είπε και τόνισε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος- σε μία λογική εσωστρέφειας, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να την αλλάξουμε το συντομότερο δυνατόν.

Προφανώς, η απάντηση δεν δίνεται με το αν μία από τις τελευταίες πρεσβείες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους στον παρόντα χρόνο είναι η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Συρία. Φαντάζομαι να το αντιλαμβάνεστε αυτό. Σας μιλάω για ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο καλό θα ήταν να υιοθετηθεί συνολικά από όλα τα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αν όντως θέλουμε η πατρίδα μας την επόμενη μέρα να αλλάξει αυτήν την κακή πραγματικότητα, που ζει σήμερα και να δείξει διαφορετική, επανακτώντας το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά, για να κλείσω με μερικές σκέψεις, τη βασική ερώτηση την οποία καταθέσατε, θα σας έλεγα ότι έχει μεγάλη σημασία να αναφερθούμε και στο Πατριαρχείο της Αντιοχείας και θα ήθελα πραγματικά να ήταν ένα από τα ερωτήματα στη γραπτή ερώτηση που καταθέσατε, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι το τρίτο τη τάξει στην Εκκλησία μας Πατριαρχείο μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και μετά το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας. Και, μάλιστα, παίζει έναν πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο με τρόπο με τον οποίο λειτουργεί απέναντι σε όλον τον ορθόδοξο ελληνόφωνο ή αραβόφωνο πληθυσμό. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να το στηρίξουμε.

Το γεγονός, όμως, ότι αυτή τη στιγμή υπήρξε η απόλυτη ανάγκη αναστολής της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας υπαγορεύεται καθαρά από τους λόγους ασφαλείας που πλέον υπάρχουν, κυριαρχούν στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας. Δεν ξέρω αν σας είναι γνωστό, αλλά ήδη έχουμε περισσότερα από δεκαοχτώ χιλιάδες θύματα, έχουμε περισσότερους από διακόσιους εβδομήντα έξι χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει ήδη από τη Συρία. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία θα έχουν την ανάγκη του επισιτισμού στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα, αφού η σύγκρουση έχει εκμηδενίσει τη συγκομιδή των γεωργικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι δυνατή, η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει «παρών» ούτως ώστε και να προασπίσει τα συμφέροντα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και να στηρίξει πραγματικά τους Έλληνες, οι οποίοι ζουν εκεί κι έχουν το λόγο ή εν πάση περιπτώσει, την αιτία για να παραμείνουν στις δικές τους εστίες, αλλά πολύ περισσότερο να δρομολογήσει και αυτή με το δικό της τρόπο όλες εκείνες τις συνθήκες, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη χώρα, στη Συρία, να προχωρήσει σε ένα δρόμο εκδημοκρατισμού, σε έναν δρόμο που θα την καταστήσει παράγοντα σταθερότητας για τη δική της περιοχή, για τη Μέση Ανατολή.

Σας ευχαριστώ πολύ.

3 Αυγούστου, 2012