Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής

Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής με θέμα: «Καταγγελία για κύκλωμα χορήγησης παράνομων θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα»

Πρωτολογία

Επιτρέψτε μου να επισημάνω καταρχάς ότι εδώ επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα θέμα εκ του μη όντος.  Το ζήτημα που ανακινείται με την ερώτηση του κου Βουλευτού σε καμία περίπτωση δεν αφορά παράκαμψη της κανονικής διαδικασίας εισόδου Τούρκων πολιτών στη χώρα μας, όπως ανακριβώς αναφέρεται. Αντίθετα, πρόκειται για μια συνήθη και απόλυτα κανονική διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες, οι οποίοι, και το τονίζω, διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία και, σε περιόδους διακοπών, ταξιδεύουν οδικώς, μέσω Ελλάδας για την Τουρκία.  Πρόκειται, συνεπώς, για τη χορήγηση προξενικών θεωρήσεων αποκλειστικά για διέλευση, που δεν επιτρέπουν την παραμονή στη χωρά μας.

Και θα ήθελα να επισημάνω, πως  το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Συγκεκριμένα στην Αλβανία, τα τελευταία χρόνια, η τουρκική παρουσία στον επιχειρηματικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό τομέα είναι μεγάλη, γεγονός που ανεβάζει ιδιαίτερα τον αριθμό των Τούρκων πολιτών που διαβιούν και εργάζονται μόνιμα και νόμιμα στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των επιτόπιων Διπλωματικών Αρχών μας, η τουρκική κοινότητα στην Αλβανία αριθμεί περί τις 4.000 άτομα. Αντιλαμβάνεστε επομένως, πως αυτός ο αριθμός δικαιολογεί πλήρως τη χορήγηση 398 θεωρήσεων σε Τούρκους υπηκόους κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, από το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, για τον σκοπό που σας ανέφερα νωρίτερα.

Άλλωστε, η χορήγηση των θεωρήσεων διενεργείται κατόπιν της έγκρισης του Διευθύνοντος το Προξενικό Γραφείο μόνιμου διπλωματικού υπαλλήλου. Ταυτόχρονα η καλή χρήση των θεωρήσεων αυτών ελέγχεται και επιβεβαιώνεται πάντοτε από τις σφραγίδες εισόδου-εξόδου στα διαβατήρια των δικαιούχων.  Όσον αφορά στη χορήγηση θεωρήσεων Schengen σε κατόχους διαβατηρίων Κοσόβου, το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας μας στα Τίρανα για το πρώτο εννεάμηνο του έτους έχει χορηγήσει μόλις έξι (6) θεωρήσεις, συνεπώς διερωτώμαι για την αναφορά σε «ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θεωρήσεων εισόδου».

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα και με την ευκαιρία αυτή να σας διαβεβαιώσω, πως οι αρμόδιες Αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό χορηγούν θεωρήσεις εισόδου Schengen τηρώντας τα κριτήρια του Κώδικα Συνόρων και της κείμενης νομοθεσίας.

Όπως προανέφερα όλες οι θεωρήσεις αυτές φέρουν πάντοτε την υπογραφή του Διευθύνοντος το Προξενικό Γραφείο ή του νομίμου αναπληρωτού του. Αναφορικά με ενδεχόμενη εμπλοκή Τούρκων πολιτών σε πρόκληση πυρκαγιών στη χώρα μας, δεν έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, από τις αρμόδιες αρχές αξιοποιήσιμα στοιχεία, ενώ κατά καιρούς, υπήρξαν ανάλογα δημοσιεύματα τα οποία διερευνηθήκαν αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Οι αρμόδιες Αρχές της χώρας πάντως, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη συλλογή οποιουδήποτε στοιχείου που άπτεται της κρατικής ασφάλειας και προβαίνουν στις δέουσες και προβλεπόμενες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες.

Επίσης σημαντικός αριθμός Τούρκων τουριστών, καθημερινά, μεταβαίνει στην Αλβανία, κυρίως  οδικώς, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο δίκτυο.  Παρότι υπάρχει απευθείας πτήση Τίρανα - Κωνσταντινούπολη, η επιλογή της επιστροφής οδικώς και κυρίως μέσω της Ελλάδας, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλό κόστος και η χρήση του άριστου οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά τον συγκεκριμένο τρόπο ταξιδίου ιδιαίτερα ελκυστικό μεταξύ των Τούρκων υπηκόων, που διαμένουν στην Αλβανία.

Δευτερολογία

Οι προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, γίνονται συχνά αποδέκτριες, εδώ και αρκετά χρόνια, αιτημάτων προξενικών θεωρήσεων από Τούρκους υπηκόους που εργάζονται κυρίως σε τουρκικές επιχειρήσεις στην Αλβανία και κατά την περίοδο των διακοπών και των μουσουλμανικών τους εορτών, μεταβαίνουν στην χώρα τους οδικώς, χρησιμοποιώντας κυρίως την Εγνατία Οδό,  λόγω της καλής ποιότητας του οδικού δικτύου  (κυρίως Κρυσταλλοπηγή-Εγνατία Οδός-Κήποι).

Όσον αφορά στη χορήγηση των προαναφερομένων προξενικών θεωρήσεων η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εκτελείται αποκλειστικά από μόνιμους υπαλλήλους στις Προξενικές Αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τη χορήγηση των θεωρήσεων αυτών, βάσει της Συνθήκης Schengen, απαιτείται:
•    η κατοχή ισχυρού διαβατηρίου,
•    η αιτιολόγηση του σκοπού της διέλευσης, 
•    η μη καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών,
•    να μην θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός εκ των κρατών μελών της ΕΕ.  

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερα και στην πρωτολογία μου, ότι η προαναφερόμενη προξενική θεώρηση δεν επιτρέπει την παραμονή στη χώρα μας αλλά αποκλειστικά και μόνο την διέλευση.

Ταυτόχρονα, οι Υπηρεσίες Ελέγχων Διαβατηρίων της χώρας προβαίνουν σε σχολαστικούς και συστηματικούς ελέγχους κατά την είσοδο αλλοδαπών και ειδικότερα τρίτων χωρών δεδομένου και της έντονης μη νόμιμης μεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί διαταγές και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την αυστηριοποίηση των ελέγχων, ειδικά όταν πρόκειται για γειτονικές χώρες, που διαχρονικά αποτελούν πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών.

16 Οκτωβρίου, 2012