Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η πολιτική αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του 2003, με στόχο την προώθηση και την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Πιστή στην εν λόγω πολιτική, η χώρα μας κατά τη διάρκεια της απερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο 2014 διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία, εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, την Υπουργική Διάσκεψη Ε.Ε. - Δ. Βαλκανίων επιβεβαιώνοντας τη σημασία προώθησης της διευρυνσιακής διαδικασίας και της αναπτυξιακής διασύνδεσης των Δυτ. Βαλκανίων με την Ε.Ε., ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.
Η Σύνοδος Κορυφής του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία έλαβε χώρα στις 28.08.2014, απετέλεσε γερμανική πρωτοβουλία κινούμενη εκτός θεσμικού πλαισίου Ε.Ε. μη συνδεόμενη με την επίσημη ενταξιακή διαδικασία της Ε.Ε. Συμμετείχαν, πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένων της Κροατίας και της Σλοβενίας, ως χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η Αυστρία και η Γαλλία ως χώρες, οι οποίες είχαν εκδηλώσει πρόθεση διοργάνωσης επερχόμενων Διασκέψεων Κορυφής κατά το 2015 και το 2016. Κύριος στόχος της εν λόγω Συνόδου ήταν η έκφραση πολιτικής στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω, μεταξύ άλλων, έργων μεταφορών και ενέργειας.
Η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά εις βάθος και αξιολογεί επαρκώς κάθε αναδυόμενη πρωτοβουλία, πάντοτε με κριτήριο το βαθμό σύνδεσής της με τα ελληνικά πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη στήριξη δράσεων διασυνδεσιμότητας των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων με την Ε.Ε., επισημαίνεται ότι η χώρα μας προωθεί συστηματικά την ανάπτυξη διασυνοριακών έργων υποδομών, με έμφαση στους τομείς μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας (διασυνδετήριοι αγωγοί, ΤΑΡ-ΙΑΡ).
Ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την έτι περαιτέρω ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μέσω της ενίσχυσης στοιχείων διασυνδεσιμότητας και αναπτυξιακής χροιάς αποτελεί η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την 29.10.2014 της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) βάσει συναφούς Ανακοινώσεως της Επιτροπής, η οποία παρουσιάσθηκε κατά το ΣΓΥ Ιουνίου τ.έ. κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ε.Ε. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 23-24 Οκτωβρίου 2014. Η χώρα μας, από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της εν λόγω Στρατηγικής ενείχε πρωταγωνιστικό και καθοδηγητικό ρόλο, ενώ η άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά το 2014 απετέλεσε σημαντικό παράγοντα έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών στο Συμβούλιο προς υιοθέτηση της ως άνω Στρατηγικής.
24 Νοεμβρίου, 2014