Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 παρ. 1 του Κώδικα Θεωρήσεων (Κανονισμός 810/2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύο έτη μετά την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού, υποβάλλει συναφή Έκθεση αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει εξέταση των αποτελεσμάτων σε σύγκριση προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Επί του παρόντος, αναμένεται μέχρι τις αρχές του 2014 η δημοσίευση της ανωτέρω Έκθεσης της Ε. Επιτροπής για την αξιολόγηση του Κώδικα Θεωρήσεων μετά από τρία έτη εφαρμογής του.
Την παρουσίαση της προαναφερθείσας Έκθεσης θα ακολουθήσει σχετική πρόταση της Ε. Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τα κράτη-μέλη στις αρμόδιες Ομάδες Εργασίας της Ε.Ε.
Εν όψει της εν λόγω συζήτησης, η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει προτάσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στα κάτωθι ζητήματα:
- εξορθολογισμό και συντόμευση των διαδικασιών με επανεξέταση όλων των σταδίων της διαδικασίας για την υποβολή αίτησης θεώρησης μέσω ενδιάμεσων/πρακτορείων ταξιδίου και προηγούμενη διαβούλευση,
- αποσαφήνιση του ορισμού του προξενείου που είναι αρμόδιο για την επεξεργασία της αίτησης θεώρησης,
- απλούστευση και αποσαφήνιση των απαιτήσεων για δικαιολογητικά έγγραφα,
- διευκρίνιση των κανόνων για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων,
- ενίσχυση της Επιτόπιας Συνεργασίας Schengen με εναρμόνιση των πρακτικών για την έκδοση θεωρήσεων στις χώρες Schengen, ώστε η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων να καταστεί αποτελεσματικότερη.
Επισημαίνεται ότι η χώρα μας εξετάζει όλους τους δυνατούς εναλλακτικούς τρόπους για την περαιτέρω διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στους αιτούντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης.
Σε ότι αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης τουριστικής θεώρησης σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά τους θερινούς μήνες, σημειώνεται ότι η αρμόδια Αρχή υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει συντάξει την Έκθεση Αξιολόγησης της περιόδου Απριλίου - Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας «Θεωρήσεις» εντός του Δεκεμβρίου τ.έ.
Από πλευράς μας, επιδιώκεται όχι απλώς η συνέχιση του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος αλλά η θεσμοθέτησή του, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική περίοδο και σε όσα νησιά διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί για τη χώρα μας στρατηγικό στόχο, στο βαθμό που συντελεί στη βελτίωση της εθνικής μας οικονομίας, ενώ, παράλληλα, διευκολύνει τους τουρίστες από Τουρκία να επισκεφθούν τη χώρα μας ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και μη θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.
18 Δεκεμβρίου, 2013