Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται, κατόπιν συγκεκριμένης διαπραγματευτικής εντολής του Συμβουλίου, τις Συμφωνίες Εμπορίου της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ. Κατά τη διαπραγμάτευση της εντολής αυτής, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά για να διασφαλίσει την κατάλληλη συμπερίληψη θεμάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της, όπως, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της ρήτρας προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων για σειρά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της φέτας. Η χώρα μας θέτει, επίσης, σε προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών με διατήρηση του μέγιστου επιπέδου ποιότητας των καταναλωτικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η οποία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα, τα κράτη-μέλη ενημερώνονται για την πορεία της, σε επίπεδο υπηρεσιακό και πολιτικό, και παρεμβαίνουν στο μέτρο που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η χώρα μας υποστηρίζει τη μεγίστη δυνατή διαφάνεια στην ενημέρωση των κρατών-μελών, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και εξαντλεί τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την επιδίωξη των ανωτέρω στόχων με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Θεωρούμε ότι η εν λόγω Συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει μέσω της αύξησης του εμπορίου και των επενδύσεων στην ανάπτυξη εκατέρωθεν του Ατλαντικού, στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και επιχειρήσεων, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι εξάλλου σημαντικό ότι στους γενικότερους στόχους της περιλαμβάνεται η υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Στον 5ο γύρο διαπραγματεύσεων (Ουάσιγκτων, 19-24.05. τ.έ.) Ε.Ε. και ΗΠΑ προχώρησαν στην ανταλλαγή Αρχικών Δασμολογικών Προσφορών. Η Ε. Επιτροπή δεν έχει κάνει δεκτή την αμερικανική αντιπροσφορά ως βάση διαπραγματεύσεων λόγω της μεγάλης απόκλισής της από την προσφορά της Ε.Ε. Στον 6ο Γύρο Διαπραγματεύσεων (Βρυξέλλες, 14-18.07. τ.έ.) δεν κατατέθηκε νεώτερη αντιπρόταση εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Επισημαίνεται ότι η Ε. Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει κατάθεση νέας περισσότερο φιλόδοξης προσφοράς των ΗΠΑ.
Προτεραιότητα για τη χώρα μας και στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της TTIP αποτελεί η προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Προστασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ), θέση την οποία συμμερίζονται και πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Ε. Επιτροπή υπέβαλε κατά τον 5ο γύρο διαπραγματεύσεων, κατόπιν αρχικών υποδείξεων εκ μέρους των κρατών-μελών, ένα συνοπτικό κατάλογο (short list) διακοσίων ΓΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και 21 ελληνικές ΓΕ, ήτοι φέτα, ελιές Καλαμάτας, φασόλια Πρεσπών, φασόλια γίγαντες Καστοριάς, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, μανούρι, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, ελαιόλαδο Καλαμάτας, ελαιόλαδο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, ελαιόλαδο Λακωνία, ελαιόλαδο Σητεία, ελαιόλαδο Λέσβου, ελαιόλαδο Λυγουριό Ασκληπιείου, ελαιόλαδο Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνου Κρήτης, κονσερβολιά Άμφισσας, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, ούζο.
Μετά την ολοκλήρωση και του 5ου γύρου, η Ε. Επιτροπή έχει καταθέσει στην αμερικανική πλευρά ένα κείμενο που περιλαμβάνει τις γενικές γραμμές για τις ΓΕ, με πιθανές ρυθμίσεις κατά θέμα. Η αμερικανική πολιτική, ως γνωστόν, έχει εκφραστεί κατά της προώθησης θεσμικού πλαισίου προστασίας των ΠΟΠ-ΓΕ προϊόντων.
16 Σεπτεμβρίου, 2014